'Ondanks langere dagen zijn januari en februari gemiddeld toch kouder'

09 JAN 2023 13:25 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline. 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Winterzonnewende 2022 – Wanneer is de kortste dag van het jaar? | wibnet.nl

In januari is het gemiddeld gezien kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten. Het is dan twee uur langer licht dan tijdens de kerstdagen. De dagen worden langer, maar de temperaturen dalen.

Het is in de wintermaanden kouder dan in andere seizoenen. De belangrijkste reden is dat de dagen kort zijn. De nachten zijn juist lang en daardoor kan de temperatuur sterker dalen.

Overdag staat de zon laag en het zonlicht legt een grote weg af door de atmosfeer. Hierdoor levert het zonlicht veel minder warmte op. Het resultaat is dat het aardoppervlak meer energie verliest dan er door de zon binnenkomt. Het gevolg is dat het in de winter kouder wordt.

Zon geeft weinig energie

Op de kortste dag levert de zon de minste energie. Sinds 21 december lengen heel langzaam weer de dagen, maar ook dan gaat nog veel energie verloren dan dat de zon oplevert. Daarom is het juist in januari en februari en soms ook nog in maart duidelijk kouder.

Pas vanaf het begin van de lente (20 maart) zijn de dagen weer langer dan de nachten en krijgt ook de zon meer kracht. Vanaf dat moment loopt de temperatuur steeds verder op.

Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer