'Belangrijke rol voor bedrijventerreinen bij actieplan vol stroomnet'

21 DEC 2022 16:53 | Stichting Stimular

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Stefan Romijn, Stichting Stimular. Aanleiding: Actieplan vol stroomnet: sneller bouwen, slimmer gebruiken en flexibeler afnemen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Minister Jetten presenteerde het actieplan ‘vol stroomnet’. Doel van het actieplan is om de problemen met een vol stroomnet tegen te gaan. Een vol stroomnet zorgt ervoor dat plannen voor opwekken van duurzame energie, elektrisch verwarmen en elektrisch laden niet in gevaar komen. Bedrijventerreinen kunnen het initiatief nemen om te voorkomen dat het stroomnet in hun omgeving vol raakt.

Bedrijven hebben een belang om het stroomnet niet vol te laten lopen. Op steeds meer plekken blijkt het niet meer mogelijk om werkzaamheden uit te breiden omdat het stroomnet vol is. Ook lopen steeds meer plannen voor het opwekken van energie, het elektrisch verwarmen van grote bedrijfspanden en het maken van laadpleinen voor elektrisch vervoer vast. Dit belemmert bedrijven in hun duurzame ambities.

Slim omgaan met energie

Het is daarom belangrijk dat bedrijven zelf het initiatief nemen om te voorkomen dat het stroomnet vol raakt. Zij doen dit door slim om te gaan met energie. Bedrijven voorkomen pieken in verbruik door niet alle apparatuur tegelijk op te starten. En als ze zonnepanelen op het dak hebben, kunnen bedrijven processen die veel elektriciteit verbruiken inplannen rond het middaguur, als zonnepanelen een hoge opbrengst hebben.

Energiehandelsplatform

Een kans is om overschotten aan opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere bedrijven op het bedrijventerrein. Het is niet zomaar toegestaan om een kabel naar de buren te leggen. Wel kan elektriciteit verhandeld worden via een energiehandelsplatform. Zo voorkomen bedrijven dat elektriciteit aan het net wordt geleverd, terwijl de buren tegelijk elektriciteit inkopen op het net.

Op bedrijventerrein Kickersbloem in Hellevoetsluis nemen bedrijven momenteel het initiatief om een energiehandelsplatform op te richten. In andere regio’s is al ervaring opgedaan met dergelijke platforms op bedrijventerreinen, zoals in regio IJmond en Roosendaal.

Dit is een expertquote van Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular.

Meer binnen de rubriek Energie