'Lente tot dusver koud door overheersende noordenwinden'

15 APR 2021 10:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Voorlopig nog geen lente: kou nog niet weg, het gaat weer vriezen | Instagram | AD.nl

De eerste helft van de meteorologische lente was het gemiddeld 6,0 graden tegen 7,2 normaal. Vooral in de eerste helft van april was het veel kouder dan gebruikelijk met 5,2 graden tegen 8,7 normaal. De oorzaak ligt in dominante noordenwinden die koude lucht vanaf de Noordpool aanvoeren.

Op de meeste dagen in deze lente tot nu toe was de maximumtemperatuur lager dan gebruikelijk. De uitzondering was de warme periode eind maart: op 31 maart was het zelfs ruim 12 graden warmer dan gemiddeld. In die dagen waaide er een warme zuidenwind. De rest van deze eerste lentehelft waaide de wind meestal uit richtingen tussen noordwest en noordoost. Daarmee werd lucht aangevoerd die rechtstreeks afkomstig was vanaf de Noordpool. Dit resulteerde in winterse buien met hagel, sneeuw en onweer.

Opmerkelijk is dat het ondanks de langdurige koude noordenwinden niet tot een kouderecord kwam, terwijl tijdens de korte periode met warme zuidenwinden wel warmterecords zijn genoteerd. Het werd de warmste 31 maart met in De Bilt 23,8 graden en zelfs het absolute maartrecord voor Nederland werd gebroken. In Arcen werd het maar liefst 26,1 graden.

Warmterecords sneuvelen makkelijker door opwarming van het klimaat

Dat er in deze lente geen kouderecords zijn gebroken, maar wel een warmterecord voor heel maart is tekenend voor de opwarming van het klimaat. De aangevoerde lucht vanuit Zuid-Europa is zo’n twee graden warmer dan bij een vergelijkbare weersituatie halverwege de vorige eeuw. Hierdoor komt het bij uitzonderlijk warm weer al snel tot warmterecords. De Noordpool is inmiddels zelfs al ongeveer vier graden opgewarmd en daardoor is de aangevoerde lucht vanuit het noorden veel minder koud dan bij eenzelfde weersituatie halverwege de vorige eeuw. Dit verkleint de kans op kouderecords.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie