Neurotech stimuleert inclusiviteit dankzij samenwerking Allianz Trade en Inclusive Brains

07 MEI 2024 09:00 | Allianz Trade

Allianz Trade en Inclusive Brains bundelen hun krachten om de inclusie van mensen met een handicap te bevorderen dankzij AI en neurotechnologieën.

Allianz Trade en Inclusive Brains zijn een partnerschap aangegaan om Prometheus te ontwikkelen. Dit is een nieuw soort brein-machine-interface die uiteenlopende neurofysiologische gegevens (hersengolven, hartactiviteit, gezichtsuitdrukkingen, oogbewegingen) omzet in mentale opdrachten. Het doel van deze innovatieve ondersteunende technologie is om mensen die hun handen niet meer kunnen gebruiken of niet meer kunnen spreken te helpen bij het bedienen van werkstations, aangesloten objecten en het navigeren door digitale omgevingen zonder dat ze op een toetsenbord hoeven te typen, een scherm hoeven aan te raken of vocale commando's hoeven te gebruiken . Uiteindelijk zal het samenwerkingsverband tussen Allianz Trade en Inclusive Brains de ontwikkeling versnellen van AI-ondersteunende oplossingen die mensen met een handicap meer autonomie geven en hun toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt vergemakkelijken. Allianz Trade is 's-werelds grootste handelskredietverzekeraar en Inclusive Brains is een Franse startup die een nieuwe generatie neurale interfaces ontwikkelt die worden aangedreven door generatieve kunstmatige intelligentie (AI).

Met generatieve AI-oplossingen inclusie verbeteren

Inclusive Brains is in 2022 opgericht door professor Olivier Oullier, een neurowetenschapper die AI-ondernemer is geworden, en Paul Barbaste, een cyberbeveiligings- en AI-expert. Zij hebben een ambitieuze missie: de combinatie van generatieve AI en Brain-Computer Interfaces (BCI) inzetten om de inclusie te verbeteren van mensen die het vermogen om te bewegen hebben verloren door een levensongeval of neurodegeneratieve ziekte. Daarom begon Inclusive Brains met de ontwikkeling van de Prometheus BCI.

"De generatieve AI-modellen en multimodale neurale interfaces van Inclusive Brains zullen iedereen ten goede komen, ongeacht hun fysieke gesteldheid, vaardigheden en behoeften, hoe bijzonder ze ook mogen zijn. Echte inclusie betekent het ontwikkelen van oplossingen die iedereen helpen, zonder enige vorm van discriminatie. In staat zijn om een computer te besturen met je geest, je ogen of door te knipperen of te knijpen zal levensveranderend zijn voor veel mensen met verlamming, omdat het hen in staat zal stellen om te communiceren met de wereld. Tot nu toe zijn generatieve AI's Large Language Models (LLM) geweldig in het begrijpen van menselijke taal, maar woorden leggen niet alle nuances van mens-machine interacties vast, zeker niet als je ze door een handicap niet hardop kunt zeggen of typen. Daarom trainen we onze AI-modellen met verschillende soorten neurofysiologische gegevens zoals hersengolven, gezichtsspieren, oogbewegingen of hartslag. Het is de enige manier om machines en digitale omgevingen echt in staat te stellen zich aan te passen aan hoe uniek elke gebruiker is en aan hoe ze zich in realtime voelen", zegt Olivier Oullier, medeoprichter en CEO van Inclusive Brains.

Allianz Trade brengt zijn wereldwijde aanwezigheid naar de Prometheus BCI

De Prometheus-technologie is al vergevorderd. Inclusive Brains heeft namelijk een multimodaal data-acquisitieplatform ontwikkeld dat verschillende neuropsychologische signalen tegelijkertijd kan monitoren, verwerken en classificeren (hersenen, hart, gezicht, ogen). In combinatie met het AI-model van de startup, dat de kern vormt van de Prometheus BCI, stelt het mensen in staat om een exoskeletarm te besturen met hun geest, of door te knipperen, te knijpen of met bepaalde gezichtsuitdrukkingen, afhankelijk van iemands mogelijkheden en behoeften. Er zijn meerdere bruikbaarheidstests uitgevoerd met organisaties die mensen met cognitieve beperkingen en verlammingen ondersteunen.

Maar om het project levend en echt te maken, had Inclusive Brains de steun nodig van een toegewijde en krachtige partner. Dit is waar Allianz Trade om de hoek komt kijken: door samen te werken met Inclusive Brains, brengt Allianz Trade een aantal belangrijke middelen naar het project op financieel, strategisch en zichtbaarheid gebied .

"We zijn er trots op samen te werken met Inclusive Brains om kunstmatige intelligentie en neurotechnologie in te zetten voor een positieve sociale impact. Inclusie is een kernwaarde bij Allianz Trade. Wij geloven in de kracht van innovatie om dit te ondersteunen. Samenwerken met een startup die vooroploopt in de ontwikkeling van generatieve AI en neurotechnologieën om positieve sociale impact te bereiken is daarom een natuurlijke voortzetting van dit al lang bestaande engagement. Concreet zullen we financiële, strategische en logistieke steun bieden om de R&D- en materiaalbehoeften van Prometheus BCI verder te bevorderen door fysiologische sensoren en 2 exoskeletarmen aan te schaffen. We zullen ook Inclusive Brains ondersteunen om het Prometheus AI model open source te maken zodat iedereen die betrokken is bij het bevorderen van inclusie kan profiteren van ons partnerschap. De arm exoskeletten zullen, zodra ze goed getraind en geprogrammeerd zijn, gegeven worden aan een non-profit organisatie die mensen met verlamming ondersteunt. We streven er ook naar om Inclusive Brains en Prometheus een groter bereik te geven door alle communicatie-inspanningen op wereldwijde schaal te ondersteunen. We geloven dat we een belangrijke rol kunnen spelen om mensen bewust te maken van de kracht van AI om inclusie te bevorderen", zegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade.

Binnenkort een concrete toepassing, tijdens een belangrijke Olympische mijlpaal

Over een paar weken zal de Prometheus neurotechnologie worden gebruikt tijdens de Olympische fakkel estafette door een fakkeldrager met een motorische handicap om het exoskelet van de arm te besturen. Door deze eerste publieke toepassing en het gebruik van Prometheus willen Inclusive Brains en Allianz Trade mensen bewuster maken van de noodzaak om wetenschappelijke en industriële inspanningen te ondersteunen op het gebied van AI-ondersteunende technologieën die inclusiviteit op de werkplek en daarbuiten verbeteren.  

"Allianz Group is sinds 2006 een historische partner van het Internationaal Paralympisch Comité. Als Allianz Trade maakt dit Prometheus nog dichter bij ons hart en volledig in lijn met onze waarden en onze investering in wetenschap en innovatie. Dit is de eerste stap van een lange reis: andere concrete use cases worden overwogen met Inclusive Brains, zoals de ontwikkeling van een mind-controlled toetsenbord en de exploitatie van hun AI-modellen om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat generatieve AI in combinatie met geavanceerde neurale interfaces de integratie van mensen met een handicap zal versnellen en alle individuen gelijkelijk ten goede zal komen", voegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade, toe.

"In navolging van de afstandsbediening die het leven van mensen met een beperking veranderde voordat het massaal werd overgenomen door de algemene bevolking, zullen onze hardware agnostische AI-gestuurde neurale interfaces de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie slimme hulpmiddelen en werkstations die iedereen zullen helpen. Mind-controlling van verbonden objecten is iets wat mensen al een tijdje doen. Oplossingen die precieze besturing met mentale commando's mogelijk maken die dagelijks en op grote schaal kunnen worden gebruikt, vormen de grote uitdaging. Daarom moesten we samenwerken met een wereldwijd bedrijf dat onze waarden en visie deelt om onze innovatie om te zetten in een levensvatbaar en schaalbaar product. We zijn dan ook verheugd om samen te werken met Allianz Trade, omdat onze doelen overeenkomen: technologie en AI inzetten voor een beter doel", zegt Paul Barbaste, medeoprichter en CTO van Inclusive Brains, aaanvullend.


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws