De Nederlandse Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO) is een actie begonnen om muziek in te zetten als troostende en opbouwende kracht. Zij kijkt vooruit naar wat er moet gebeuren als de oorlog in Oekraïne is beëindigd. Daarom roept de FASO alle amateurorkesten op om hun concerten in de periode tot 1 juli a.s. het karakter van een benefietconcert te geven. Als alle orkesten de opbrengsten van een collecte of een deel van de kaartverkoop storten in een Oekraïne hulpfonds van de FASO kan een wezenlijke som ontstaan die kan bijdragen aan de wederopbouw van het muziekleven. Het doel is dat te doen door hulp te bieden aan het conservatorium van Charkiv, de op een na grootste stad in het noordoosten van Oekraïne.
Fotobijschift: Het gebouw van het conservatorium staat nu nog overeind, maar de ramen zijn er door de explosies uitgeblazen en de vleugels staan de verkommeren in kille klamme ruimten.
Dit in 1917 opgerichte conservatorium is onderdeel van de I.P. Kotlyarevsky National University of Arts die bestaat uit heeft een opleiding Musical Arts en een in Theatrical Art. In vredestijd worden daar zo’n 900 studenten worden opgeleid. Om die jonge musici weer hoop en perspectief te bieden is hulp essentieel.
Het conservatorium zal hulp hard nodig hebben voor herstel van de gebouwen en reparatie, onderhoud en vervanging van instrumenten die zwaar te lijden hebben onder de aanhoudende Russische bombardementen en drone-aanvallen. De vrees bestaat dat Charkiv nog meer in de frontlinie zal komen te liggen. Het winterweer verslechtert de situatie nog. Irina Sukhlenko, de eerste vice-rector van de University of Arts, heeft de FASO laten weten dat een speciale commissie bezig is met het inventariseren van de noden om te zijner tijd het reguliere muziekonderwijs aan het conservatorium weer te kunnen laten beginnen.
In Nederland is contact gelegd met leden van het uit vluchtelingen samengestelde Ukranian Liberation Orchestra en met Volodymyr Yefimenko, een zangdocent uit Charkiv. Zij hebben bevestigd hoe welkom de hulp zal zijn om het conservatorium er bovenop te helpen. Steun aan het conservatorium betekent steun aan de jonge nieuwe generatie Oekraïense musici. Herstel van de ruimten en de instrumenten betekent dat het symfonieorkest, het volksmuziekorkest, het kamerorkest, het jazzorkest en de verschillende koren van het conservatorium weer aan een muzikale toekomst kunnen gaan werken. Muziek die essentieel is als bron van hoop en inspiratie.
Alle bijdragen, ook van eventuele andere acties en losse donaties, kunnen worden gestort op een speciale rekening van de FASO. Het conservatorium in Charkiv zal opgave doen over de doelen waaraan het geld zal worden besteed en verslag doen van het uiteindelijke resultaat.
De coördinatie van deze actie ligt in handen van initiatiefnemer Dick de Boer van het Rijnlands Symfonie Orkest (Zoetermeer). Hij staat in nauw contact met het bestuur van de FASO.
Een Comité van Aanbeveling stelt zich van harte achter dit initiatief en hoopt dat het ruime weerklank in Nederland zal krijgen. Het comité bestaat uit:
Job Cohen, vml staatssecretaris, burgemeester Amsterdam en leider PvdA
Isabelle van Keulen, violist
Jan Pieter Koch, musicoloog en componist
Henri Lenferink, burgemeester Leiden
Merlijn Twaalfhoven, componist en intiatiefnemer “The Turn Club”
Manon Veenendaal, directeur “Nationaal Muziekinstrumenten Fonds”
Jeroen Weijerink, dirigent “Opera Charkiv” en dirigent “Oekraine Liberation Orchestra”
Het bankrekeningnummer waarop alle bijdragen in het kader van deze actie kunnen worden gestort is: NL 42 ABNA 0575 1659 60. Onder vermelding van: Steun conservatorium Charkiv
Over de FASO
De FASO is een vereniging van rechtspersonen die orkesten vertegenwoordigen. Het doel van de FASO is dat amateurorkesten zo veel mogelijk samenwerken opdat zij optimaal gebruik maken van elkaars kennis en kunde en samen één grote muziekbibliotheek beheren waarvan zij gebruik kunnen maken. De FASO is 9 juli 1949 opgericht door zes orkesten, die besloten hun muziekbibliotheek - tegen een geringe vergoeding - aan elkaar ter beschikking te stellen. Door schenkingen en subsidies slaagde de FASO erin een eigen bibliotheek op te bouwen. Mede door deze bibliotheek groeide de FASO snel. Op dit moment telt de FASO 209 lidorkesten in Nederland en België, waarbij in totaal zo'n 8500 muzikanten zijn aangesloten.
Dit is een origineel bericht van FASO