Nieuw boek auteur Frank Krake vertelt bijna onwaarschijnlijk oorlogsverhaal
ALMELO – Een Nederlandse verzetsheld die de buit van 46 miljoen gulden van de grootste bankoverval aller tijden verborg. De aanvoerder van het Duitse voetbalelftal die als SS’er commandant van een concentratiekamp werd. Hoe hun levens elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog kruisten beschrijft auteur Frank Krake in zijn nieuwste boek ‘De verzetsman en de voetbalheld’.
Het eerste exemplaar van het boek zal op 28 maart door de Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn op de ambassade in Den Haag in ontvangst worden genomen. Krake stuitte op het verhaal tijdens onderzoek voor zijn vorige boek ‘De grootste bankoverval aller tijden’. Dat boek vertelt het verhaal van elf Nederlandse verzetsstrijders die in 1944 in Almelo een bank overvielen en 46 miljoen gulden van de nazi’s roofden, omgerekend naar nu zo’n 300 miljoen euro. De buit werd verstopt in een hooiberg in Daarleveen door boerenzoon Gerhard Nijland, als een heroïsche verzetsdaad tegen de nazi’s. De Duitsers vonden het geld, Nijland werd opgepakt en afgevoerd naar het Duitse concentratiekamp Ahlem.
Dit concentratiekamp werd geleid door een brute kampcommandant, die een voormalig nationale voetbalheld bleek te zijn: Otto ‘Tull’ Harder. Harder was aanvoerder van het nationale voetbalteam en werd in heel Duitsland geadoreerd. Er werd bij leven een boek over hem geschreven en zelfs een film over hem gemaakt. Hij scoorde als voetballer voor HSV en ‘Die Nationalmannschaft’ zo’n 400 goals en was als oorlogsmisdadiger verantwoordelijk voor bijna net zoveel doden.
Uit diepgravend onderzoek van Krake blijkt dat beide heren met elkaar te maken kregen in concentratiekamp Ahlem. Hij stuitte op spectaculaire documenten die een verhaal opleverden dat volgens de auteur bijna te onwaarschijnlijk is om waar te zijn. Ook Henry Kissinger, oud- minister van Buitenlandse Zaken van de VS, speelt in dit verhaal een rol. Als een van de eerste Amerikaanse soldaten bereikte hij het concentratiekamp en bevrijdde daar Gerhard Nijland en vele andere uitgemergelde, vaak half dode gevangenen. Over wat Kissinger aantrof in Ahlem heeft hij decennialang niet kunnen praten.
Na de oorlog wist thuis in Daarlerveen niemand wat er met Nijland was gebeurd. Toen het na drie jaar duidelijk was dat hij niet terugkwam, beroofde zijn vader zich van het leven. Ook zijn verloofde Fine zag haar geliefde nooit terug. Tot dusver is altijd onduidelijk geweest wat er met hem was gebeurd. Het lukte Krake 77 jaar na dato om in Duitsland de ontbrekende stukjes van de puzzel te vinden die naar Nijlands onbekende graf en zijn verhaal leidden.
Otto Harder werd als oorlogsmisdadiger veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Bij zijn vrijlating werd hij onthaald door supporters van zijn oude club HSV. Toen hij overleed op 63-jarige leeftijd, vormden jeugdleden van HSV een erehaag en was op de kist een vlag gedrapeerd met het logo van de club.
Frank Krake (1968) schrijft sinds 2013 boeken. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder ‘Hannelore - het meisje uit de sekte’. Van dat boek is een zesdelige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste successen boekte hij met het oorlogsverhaal ‘De laatste getuige’, dat in tien talen verscheen. In het voorjaar van 2022 publiceerde hij de bestseller ‘De grootste bankoverval aller tijden’, waarvan inmiddels bijna 40.000 exemplaren zijn verkocht. ‘De verzetsman en de voetbalheld’ is een logisch vervolg op dit succesvolle boek.
‘De verzetsman en de voetbalheld’
ISBN: 978 90 824 7646 0
De verzetsman en de voetbalheld - 3d cover
Harder, Deense scheidsrechter Andersen, Harry Dénis - 18 april 1926 Düsseldorf - Duitsland-Nederland
Otto 'Tull' Harder - 1947 na arrestatie
Verlovingsfoto Gerhard Nijland en Fine Zomer - nov 1944
Henry Kissinger als Amerikaanse soldaat, bij bevrijding concentratiekamp Ahlem
Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Achtbaan