'Verandering in sportwereld nodig om langdurig verzuim door knieletsel te voorkomen'

24 FEB 2023 15:52 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, onderzoeker en projectleider, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Grote zorgen om puber-voetbalsters: 'Er komt een tsunami aan knieletsel aan'

Experts maken zich zorgen over voorstekruisbandblessures bij puber-voetbalsters. Meisjes lopen een groot risico. Preventieprogramma's werken, maar worden zeker bij de jeugd nauwelijks gebruikt. Dat meldt NOS. VeiligheidNL deelt deze zorgen en beaamt het feit dat preventieprogramma’s nog niet grootschalig gebruikt worden.

Het feit dat meisjes een hoger risico hebben op knieletsel is niet nieuw. Het gaat hierbij niet alleen om voetbalmeisjes, maar ook bijvoorbeeld om hockeysters, korfbalsters, basketbal- en volleybalspeelsters en handbalsters.

Zoals in het artikel wordt aangegeven zijn er diverse oefenprogramma’s die het risico op knieletsel kunnen verkleinen. Maar het aanbieden van blessurepreventie in de vorm van oefeningen is nu te vrijblijvend.

Willen we ernstig letsel als dit, met langdurig sportverzuim voorkomen, dan zal er een systeemverandering in de georganiseerde sportwereld plaats moeten vinden. Een systeemverandering waarin naast sporttechnische en pedagogische vaardigen van begeleiders, ook de vaardigheden voor een gezonde, verantwoorde sportbeoefening centraal staan.

Ellen Kemler, onderzoeker en projectleider, VeiligheidNL

Meer binnen de rubriek Sport