Samenleving heeft blinde vlek voor bi+-personen, grootste groep binnen lhbti+-gemeenschap

21 SEP 2022 11:05 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Charlot Pierik, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bi+ Dag ter gelegenheid van Bi Visibility Day | ANP

Bi+-mensen hebben een slechtere psychische en fysieke gezondheid én veiligheidsbeleving dan heteroseksuele, homoseksuele en lesbische mensen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Met 1 miljoen bi+-mensen in Nederland zijn zij onder de lhbti+-paraplu de grootste groep. Toch zijn bi+-mensen in beleid, onderzoek en media nog vaak een blinde vlek.

Dit komt door het ‘uitwissen’ van bi+ ervaringen, omdat in de samenleving doorgaans sprake is van monoseksualiteit; de verwachting dat mensen op één gender vallen en dat alleen hetero óf homo/lesbische oriëntaties bestaan. Hierdoor worden bi+-oriëntaties ontkend, niet serieus genomen en onzichtbaar gehouden. Ook ervaren bi+-mensen vaker een gebrek aan steun van hun eigen partner.

Bi+-personen hebben meer psychische gezondheidsproblemen en ervaren meer negatieve reacties en fysiek, verbaal en huiselijk geweld. Bi+-personen ervaren een dubbele minderheidsstress; ze ervaren afwijzingen omdat ze niet voldoen aan de heteroseksuele norm én omdat ze niet voldoen aan de monoseksuele norm.

Vaak wordt gedacht dat inzet voor meer lhbti+-emancipatie ook vanzelfsprekend positieve impact heeft voor bi+-mensen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het is nodig om bi+-personen en thema’s expliciet zichtbaar te maken, erkennen, aandacht en ruimte te geven. Ook het verminderen van de monoseksuele norm en bi+-fobie is nodig om deze blinde vlek zichtbaar te maken.

In de speciale handreiking ’10 vragen over bi+’ die vandaag is verschenen, geven Movisie en Bi+ Nederland antwoord op prangende vragen als waarom aandacht voor bi+-mensen nodig is, wat gemeenten kunnen doen voor bi+-mensen en wat werkt om bi+ inclusie te bevorderen.

Charlot Pierik, Adviseur inclusie en diversiteit, Movisie

Meer binnen de rubriek Vrouwen