Uitnodiging presentatie advies ‘De stad als gezonde habitat’ 18 april

27 MRT 2018 10:10 | Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur

Uitnodiging voor de media presentatie advies ‘De stad als gezonde habitat’ op 18 april, Den Haag

Op 18 april 2018 presenteert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur zijn advies ‘De stad als gezonde habitat: gezondheidswinst door omgevingsbeleid’. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt het advies tijdens een publieke bijeenkomst in ontvangst en geeft een eerste reactie.

De raad nodigt de media van harte uit om de presentatie van het advies bij te wonen.

Over het advies

Het advies gaat in op de vraag hoe het omgevingsbeleid voor het stedelijk gebied zo kan worden ingericht dat gezondheidswinst wordt geboekt. Het bereiken en in stand houden van een gezonde leefomgeving is een van de doelen van de Omgevingswet. Hoe dat in het omgevingsbeleid vorm moet krijgen, is voor veel overheden nog onduidelijk. In dit advies biedt de Rli hiervoor handreikingen. De raad betoogt dat meer gezondheidswinst door omgevingsbeleid wordt bereikt als naast bescherming (klassiek milieubeleid) ook wordt ingezet op bevordering van gezondheid. Dan moet de leefomgeving er ruimtelijk en qua voorzieningen wel toe uitnodigen dat mensen meer bewegen, minder stress ervaren, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen participeren in de maatschappij. Dit is uitgewerkt in tien handelingsperspectieven: voor versterking van beleid en benutting van instrumenten voor de gezonde leefomgeving; voor kennisontwikkeling en ontwerpend onderzoek; en tot slot voor sturing en versterking van de financiële basis.

Lees meer over het advies de stad als gezonde habitat  http://www.rli.nl/Werk-in-uitvoering/de-stad-als-gezonde-habitat

Datum en tijd: woensdag 18 april 2018, 14:00 - 16:30 uur

Plaats: Het Spaansche Hof, Westeinde 12, 2512HD  Den Haag

Aanmelden Aanmelding voor de bijeenkomst is gewenst via e-mail: miep.eisner@rli.nl

Programma

Na de opening door dagvoorzitter Ruben Maes zullen de voorzitter van de Rli, Jan Jaap de Graeff, en raadslid Ellen Peper het advies presenteren en overhandigen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Aansluitend reflecteren Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht, Mattias Gijsbertsen, wethouder van de gemeente Groningen en Mary-Ann Schreurs, wethouder van de gemeente Eindhoven, op het advies. Vervolgens wil de raad, aan een aantal tafels, met de aanwezigen in discussie gaan over de aanbevelingen: op welke manier brengt het advies u verder bij de aanpak van belangrijke opgaven voor de gezonde stad?

Interviewverzoeken

Interviews met de voorzitter van de raad, Jan Jaap de Graeff, of raadslid Ellen Peper, kunt u aanvragen via miep.eisner@rli.nl of 06 153699339. Op het publiceren rust een embargo tot 18 april 2018, 14.45 uur

Noot voor de redactie Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Lianne van Duinen, projectleider, e-mail lianne.vanduinen@rli.nl tel. 06 1536 9330. Voor het aanvragen van interviews en voor het aanmelden voor de presentatie kunt u contact opnemen met Miep Eisner, communicatieadviseur, miep.eisner@rli.nl, 06 15369339. Het persbericht en het advies zijn op 18 april om 14.45 uur beschikbaar via www.rli.nl. Volg ons op Twitter @raadrli en twitter mee met #gezondestad Algemene informatie De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het strategische adviescollege voor regering en parlement op het brede domein van de fysieke leefomgeving. De raad is onafhankelijk en adviseert gevraagd en ongevraagd over langetermijnvraagstukken. Voorzitter is ir J.J. de Graeff.

Meer binnen deze rubriek