'Koelen van je huis begint vóór de hitte'

15 JUN 2022 13:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vrijdag en zaterdag warmste dagen van 2022 tot dusver | ANP

Hitte in huis kan erg vervelend zijn. Zit de warmte eenmaal in huis dan is het er lastig meer uit te krijgen, daarom is het zaak om voor de komst van een periode met zeer warm weer al maatregelen te nemen.

De meeste nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en daarmee bestand tegen warme zomers. Toch kan het ook in een nieuwbouwhuis erg heet worden en als de warmte eenmaal in je huis zit krijg je die er lastig uit. Voor wie in een ouder huis woont kan het koel houden van de woonruimtes helemaal een uitdaging zijn. Het is daarom zaak om voor de hitte begint al verkoelende maatregelen te nemen.

Hieronder geven we vijf tips:

1. Overdag zonneschermen omlaag en/of gordijnen dicht. Hiermee voorkom je dat zonnestralen jouw huis overdag sterk kunnen opwarmen.

2. Ramen en deuren dicht op het juiste moment. Is het buiten warmer dan in huis sluit dan ramen en deuren. Soms kan het buiten door een briesje lekker aanvoelen, maar is het wel een paar graden warmer dan in huis. Wanneer deze warme wind door jouw huis blaast zal de temperatuur in huis uiteindelijk een paar graden stijgen.

3. Vaak is het ook ’s avonds nog lang warm buiten. Zet daarom pas tegen de nacht je ramen open. Het koelste moment van de dag valt meestal einde van de nacht en in de vroege ochtend.

4. Houd de lucht binnen droog: hang de was buiten op. Hoe hoger de luchtvochtigheid des te warmer het aanvoelt. Laat was dus niet binnenshuis drogen, want dan stijgt de luchtvochtigheid. Zet ook geen apparaten aan die veel warme produceren. En zorg dat je tijdens het koken de waterdamp goed afzuigt via de afzuigkap.

5. Is de hitte het land uit, maar is het binnen bloedheet? Zet dan zoveel mogelijk ramen en deuren tegenover elkaar open en laat het flink doortochten. Wanneer je geen raam hebt waar de wind op staat is er nog een trucje. Zet twee ramen open. Zet voor het ene raam een ventilator en richt die naar buiten. Zo blaas je de warme lucht uit je huis en zuig je koele lucht via het andere raam naar binnen.

Ideeën voor de langere termijn

Hittegolven zullen vanwege het veranderende klimaat natuurlijk alleen maar vaker voorkomen in de komende jaren. Het is dus geen gek idee om te investeren in het duurzaam verkoelen van je huis. Zo kan je investeren in goede isolatie, of een warmtepomp nemen. Een iets minder milieubewuste optie is een airco aanschaffen.

Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder, Weeronline

Meer binnen de rubriek Koeling