'Druk om goed te presteren op ploegenachtervolging'

14 FEB 2022 11:55 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Winterspelen: Schaatsen - ploegenachtervolging (v), halve finales - Nederland-Canada | ANP

De sporters van TeamNL zijn eraan gewend om onder druk te presteren. Bij de ploegenachtervolging kunnen niet alleen de omstandigheden op, maar ook buiten de baan stress opleveren. Hoe zorgen de schaatsers ervoor dat spanning niet de overhand krijgt?

Kort voor de Spelen publiceerde het AD een video over team Zaanlander waarin kritiek geleverd wordt op Ireen Wüst. De prestaties van de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging liggen daardoor nu onder een vergrootglas.

Door vooraf scenario’s uit te werken en afspraken te maken hoe met verschillende situaties om te gaan, wordt de kans kleiner dat de schaatsers tijdens de rit voor verrassingen komen te staan. Als ze tijdens trainingen al situaties zijn tegengekomen waarin ze onder druk stonden helpt dat ook om met de druk van de wedstrijd om te gaan.

Vaardigheden zoals visualiseren kunnen hierbij helpen. Hierbij beelden de schaatsers van tevoren heel precies in hoe de rit gaat verlopen, inclusief wat ze horen en voelen. Ook technieken die erop gericht zijn om de effecten van stress te verminderen, zoals ontspannings- of ademhalingsoefeningen, kunnen zinvol zijn.

Tijdens de wedstrijd doen de schaatsers er goed aan om hun aandacht te richten op de uitkomst – het schema, rondetijden, afwisselen wie op kop rijdt. Uiteindelijk helpt dit alles hen om te focussen op de eisen van de taak die voor hen ligt, en de ruis uit te bannen.

Willem-Paul Wiertz, Specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Media industrie