'Vergeet partijpolitiek voor nieuwe coalitie en kies een breed gedragen middenkoers'

19 MEI 2021 09:51 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Reinder Rustema van Stichting petities.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Rutte: D66 moet sowieso in coalitie, liefst ook CDA | ANP

De parlementaire democratie is beter af met een coalitie van gekwalificeerde experts dan met een coalitie van partijen. Niet door een verkiezing, maar op basis van een profiel van de vacature waar de parlementariërs het samen over eens zijn. Een vacature waar dan geen partijlidmaatschap als vereiste in past.

Dit gaat ook op voor wethouders op lokaal niveau. Het geeft meer macht aan het parlement, dat zich dan kan concentreren op de rode lijn en het representatieve, in plaats van de details en het steunen of breken van de coalitie. De meeste burgers zijn niet geïnteresseerd in dergelijke ‘politiek’.

Dit is geen zakenkabinet, want dat is een zogenaamd neutrale ploeg uitvoerders. Nee, deze bestuurders staan voor een breed gedragen middenkoers waar door links en rechts aan getrokken wordt. Partijen die nu oppositie worden genoemd kunnen dan veel meer bereiken dan nu, omdat door de coalitie bij hoog en bij laag wordt verdedigd. Voortschrijdend inzicht bij ministers is dan ook weer mogelijk omdat het geen zetelverlies kan opleveren. Een minister kan er juist een motie van wantrouwen mee voorkomen!

In de dialectiek tussen parlement en regering gaat het dan om de waan van de dag versus de lange termijn. Om ongeïnformeerde sentimenten versus technisch doortimmerde redeneringen. Beide zijn belangrijk en moeten een plek krijgen in solide beleid waarbij het niet draait om het behouden van de macht via de bestuurders. Deze bestuurders dienen het hele parlement en zo het hele volk.

Zij kunnen niet komen uit politieke partijen, want goede bestuurders hebben geen tijd om een politieke carrière te maken en jarenlang partijloyaliteit te bewijzen. Ze moeten komen uit het land, waar ze ervaring hebben in een grote organisatie met de uitvoering van beleid op een bepaald terrein.

Iedereen die zo’n persoon kent moet hem of haar vooral nomineren als ‘ministeriabel’ bij de voorzitter van de Tweede Kamer, want het initiatief zal niet vanuit de Kamer zelf komen. Een dergelijk burgerinitiatief moet zoals een petitie van onderop komen, vanuit de bevolking. Nomineer zelf een goede bestuurder bij voorzitter@tweedekamer.nl want anders komen ze er niet uit.

Reinder Rustema is oprichter van Stichting petities.nl.

Meer binnen de rubriek Binnenlandse zaken