Rotterdam en Eerlijk Bieden gestart met pilot tegen discriminatie op huurwoningmarkt

07 JUL 2023 09:53 | Eerlijk Bieden & VBO

Softwarebedrijf Eerlijk Bieden en de Gemeente Rotterdam zijn deze maand van start gegaan met een pilot om een nieuw digitaal verhuurplatform te testen. Het platform heeft als doel om discriminatie op de lokale huurwoningmarkt tegen te gaan door middel van een objectief, digitaal selectieproces. Eerlijk Bieden heeft eerder al succesvol met het Biedlogboek een soortgelijk initiatief geïntroduceerd op de koopwoningmarkt.

Het huurplatform is ontstaan als reactie op de terugkerende onderzoeksrapporten die het groeiende probleem van discriminatie op de huurwoningmarkt aankaarten. Eerlijk Bieden-oprichter Lourens Pel is enthousiast over de aanstaande pilot, die mede door de inspanningen van branchevereniging VBO tot stand is gekomen. 

"In de huidige verhitte huurwoningmarkt zie je helaas dat de problemen alleen maar erger worden. De geopperde meldpunten en bewustwordingscampagnes helpen helaas niet meer om dit probleem écht op te lossen. Wij zijn dan ook onwijs trots dat de Gemeente Rotterdam en de PPVR zich hard hebben gemaakt om onze methode in de praktijk te testen."

Voor woningzoekers wordt het platform een belangrijk onderdeel in de woningzoektocht. "Uit onderzoek blijkt dat je 35% minder kans hebt om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging wanneer je een Marokkaans-klinkende naam hebt. Ons platform screent daarom alle kandidaten op verschillende manieren vooraf, zodat de naam en nationaliteit er eigenlijk niet meer toe doen. Doordat alle kandidaten een gelijk nummertje worden, zal een makelaar of verhuurder enkel nog de objectieve kenmerken vergelijken", aldus Pel.

Pel ziet ook veel voordelen voor de verhuurders: “Tegenwoordig is het screenen van beoogde huurders nog een aardige kluif. Dankzij ons systeem worden enkel geverifieerde kandidaten toegelaten. Hierdoor hopen wij ook bij te dragen in het tegengaan van ondermijning op de huurwoningmarkt."

Eerlijk Bieden is een softwarebedrijf dat zich sinds 2021 inzet voor een eerlijke woningmarkt. Het door Eerlijk Bieden geïntroduceerde Biedlogboek is overgenomen door minister Hugo de Jonge en dankzij de software zijn al meer dan 12.000 woningen eerlijk verkocht.

Voor meer informatie en/of interview-verzoeken kunt u contact opnemen met: Lourens Pel, Oprichter. Eerlijk Bieden, Spaarne 17, Haarlem. Tel: 06-22917848, mail: lourens@eerlijkbieden.nl

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed