NU’91: ‘Zorg voor helder beleid rondom medicatie uit werkvoorraad’

15 MRT 2024 10:01 | NU’91

NU’91: ‘Zorg voor helder beleid rondom medicatie uit werkvoorraad’

NIEUWEGEIN, 16 maart 2024 - Bijna 48 procent van de zorgprofessionals neemt weleens medicatie uit de werkvoorraad voor eigen gebruik. In 79 procent van de gevallen gaat het om pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol. Dat blijkt uit een peiling van NU’91. De beroepsorganisatie pleit daarom voor een beter en vooral helder en transparant beleid. Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: “In veel zorgorganisaties ontbreekt nu een passend beleid. Het is belangrijk dat dit er komt én dat hierover goed wordt gecommuniceerd. Dit om te voorkomen dat medicatie, zoals een paracetamol, uit de medicijnvoorraad moet worden genomen.”

Redenen voor het nemen van deze pijnstillers zijn bijvoorbeeld (acute) hoofd- en rugpijn of griepklachten. Een veelgehoord argument is dat iemand zich niet ziek wil of kan melden en dankzij de paracetamol toch zijn of haar dienst kan draaien. Naast pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, geeft 22 procent aan soms slaapmedicatie uit de werkvoorraad te pakken. Het niet kunnen slapen na een nachtdienst wordt hiervoor vaak als argument gebruikt. Van de respondenten geeft 3 procent aan weleens zwaardere medicatie, die alleen op recept verkrijgbaar is, mee te nemen. Hierbij gaat het om opiaten zoals oxycodon of fentanyl. Tot slot geeft 3 procent aan incidenteel antibiotica te hebben genomen.

Strafbaar

Van de 1700 respondenten zegt 15 procent dat er geen beleid is. Zo’n 60 procent geeft aan niet te weten of dat er überhaupt is. Tot slot zegt 48 procent dat de werkgever niet duidelijk is over het beleid. Van Kooten: “In alle gevallen, van paracetamol tot aan zwaardere medicatie, is het nemen van medicatie uit de voorraad van je werkgever voor eigen gebruik strafbaar. Daarom hameren wij zo op een goed en duidelijk gecommuniceerd beleid. In het bedrijfsleven zie je dat er vaak een EHBO-doos beschikbaar is voor medewerkers. Daarin zit onder andere paracetamol. Als zo’n doos op iedere afdeling staat, voorkom je dat zorgprofessionals noodgedwongen iets moeten doen wat eigenlijk strafbaar is, zoals het pakken van die paracetamol uit de medicijnkast.”

Preventie

In het geval van het nemen van zwaardere medicijnen, zoals slaapmedicatie, hebben werkgevers ook een verantwoordelijkheid. Van Kooten: “Werkgevers moeten onderzoeken waarom medewerkers deze medicatie nemen. Daar moeten zij preventief op inspelen. Waarom slaapt iemand slecht na een nachtdienst? Wat kan je hier als leidinggevende aan doen? Ga het gesprek aan met je medewerkers, want medicatie is heel vaak niet de juiste oplossing. Daarnaast ligt er een taak bij de zorgprofessional zelf. Geef het bij je werkgever aan als je denkt deze medicatie nodig te hebben om je werk goed te kunnen doen. En spreek, indien nodig, ook je collega’s aan als zij medicatie uit de werkvoorraad pakken voor eigen gebruik.”

Meer binnen de rubriek Zorg