'Minister moet zzp’ers meer vrijheid geven in plaats van duimschroeven aandraaien'

06 JUN 2023 13:31 | Headfirst

Dit is een expertquote van Marion van Happen, CEO, HeadFirst

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Tweede Kamer: Commissiedebat - Sociale Zaken en Werkgelegenheid - Zzp | ANP

Op 7 juni is het Commissiedebat over werken met en als zelfstandigen. Het merendeel van de zzp'ers wil zelfstandig ondernemen, blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group. Daarnaast laten onderzoeken van CBS en Zelfstandigen Enquête Arbeid zien dat zzp’ers vaak tevredener zijn dan mensen in loondienst of uitzendkrachten. Ook groeit het aantal zzp’ers snel.

Ondanks deze cijfers kwam minister Van Gennip (SZW) op 16 december 2022 met een stevige brief die vol plannen en voorstellen staat om de duimschroeven aan te draaien en zelfstandig ondernemen minder aantrekkelijk te maken. Loondienst is de norm en het aantal zzp’ers mag van de minister wel wat minder.

In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen zzp’ers, en ze zijn zelfs de snelst groeiende groep werkenden op de arbeidsmarkt. Politici en beleidsmakers moeten deze ontwikkeling daarom omarmen en zzp’ers meer vrijheid geven. Zeker in tijden van arbeidskrapte.

Het is afwachten of dit onderwerp fundamentele vragen zal oproepen tijdens het debat op 7 juni. Anders gaat dat serieuze gevolgen hebben voor de stabiliteit van organisaties. De zeer krappe arbeidsmarkt zal dan namelijk in nog grotere problemen komen.

Terecht heeft de Kamer op 9 februari kritische vragen gesteld naar aanleiding van de zzp-plannen. Op woensdag 31 mei reageerde de minister, maar gaf onvoldoende antwoord op die vragen. De bal ligt nu bij de Kamerleden om hier tijdens het debat op door te vragen.

Het zzp-vraagstuk moet sectoraal benaderd worden, en er moet gesproken worden met brancheverenigingen en marktpartijen om concrete afspraken te maken. Daarnaast is het belangrijk om een basisstelsel voor arbeidsongeschiktheid los te koppelen van contractvormen en iedereen te laten bijdragen. Dit zorgt voor solidariteit en bescherming van kwetsbare werkenden.

Het merendeel van de zzp’ers heeft bewust gekozen voor zelfstandig ondernemerschap en is tevreden over de werkomstandigheden en het gevoel van autonomie. Dat moet gekoesterd worden.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen