'Grotere rol sport en bewegen nodig om gezondheidsverschillen arm en rijk te verkleinen'

04 MRT 2022 09:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jamilla Vervoort, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet vraagt SER gezondheidsverschil arm en rijk te onderzoeken | ANP

Het kabinet maakt zich zorgen over de grote en hardnekkige gezondheidsverschillen tussen mensen met verschillende sociaaleconomische posities. Mensen uit lagere sociaaleconomische posities leven korter en vaker in slechte gezondheid. Deze verschillen zie je ook in de sport- en beweegdeelname. Ondanks alle beleidsmatige inspanningen, sporten en bewegen mensen met een lagere sociaaleconomische status nog altijd significant minder dan mensen met een hogere sociaaleconomische positie. Dit terwijl sport en bewegen juist een grote positieve bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen.

Sport en bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder andere doordat het de kans op verschillende chronische aandoeningen verminderd (denk aan diabetes of hart- en vaatziekten). Het zijn juist deze chronische aandoeningen die het grote gezondheidsverschil verklaren tussen mensen met hoge en lage sociaaleconomische posities. Daarnaast dragen deze aandoeningen vaak bij aan de verhoogde zorgkosten.

Nu het kabinet op zoek gaat naar manieren om beleid te voeren om deze gezondheidsverschillen te verkleinen, is het noodzakelijk om sport en bewegen daarin mee te nemen. Mensen met een lagere sociaaleconomische positie ervaren vaker en meer diverse belemmeringen om te (gaan) sporten en bewegen. Daarom is specifiek beleid noodzakelijk: een duurzame aanpak op maat voor specifieke groepen. Er is meer nodig dan universele preventie.

Jamilla Vervoort, Specialist sport en bewegen voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen in armoede, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Sport