'Zonder overheidsbeleid komt circulaire economie nooit van de grond'

30 JUL 2024 13:04 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ankie van Wersch

Aanleiding:
Weer een plasticrecycler over de kop, nieuw plastic bedreigt de sector - NRC

En wéér ging een plasticrecyclaar failliet. Sinds begin dit jaar staat de sector in rep en roer, toen Umincorp uitstel van betaling aanvroeg. Nieuw plastic is veel te goedkoop, waardoor deze circulaire bedrijven het niet redden.

Deze tendens in plasticrecycling is tekenend voor de circulaire economie in het algemeen. Niet voor niets zien we dat circulariteit dit jaar lager scoort in de Nieuwe Economie Index. De overheid moet daarom niet alleen de voorstellen van de plasticsector ter harte nemen, maar circulaire businessmodellen in brede zin stimuleren.

Dat kan door de belasting te verlagen op producten gemaakt van gerecycled en circulair materiaal, en op reparatie en tweedehandsproducten. En door de belasting op arbeid te verschuiven naar die op grondstoffen en uitstoot. Zo wordt reparatie en hergebruik voordeliger dan nieuw kopen. Daarbij moeten concrete, afrekenbare doelen worden gesteld met een duidelijk tijdspad en minimumeisen per sector. Ook moeten er voldoende financiële middelen voor zijn. Alleen dan komen we tot een circulaire economie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid