Op 27 november 2023 zijn in het Vrijheidsmuseum twee lege kartonnen dozen onthuld. Niet heel spannend zou je denken, maar achter deze alledaagse objecten schuilt een verhaal over de geschiedenis van de voedselhulp. Dit verhaal staat de komende zes maanden centraal in de mini-tentoonstelling ’Object van de Vrijheid’, een compacte wisselende expositie waar steeds nieuwe verhalen worden verteld over vrijheid toen en nu.
De ene is een oude kartonnen doos, die ooit oorlogsrantsoenen bevatte: rijst, chocolade, suiker. De doos werd kort na de Tweede Wereldoorlog vanuit de Verenigde Staten verzonden door Edi Kuhn naar de familie Dankers in Nederland. Edi Kuhn, een Duitser die naar Amerika was geëmigreerd, ontving als kleine jongen eerder in de jaren twintig zelf voedselhulp van de familie Dankers in Nederland. Op dat moment was er in Duitsland hongersnood en kwamen Duitse kinderen naar Nederland om ‘bij te voeden’. Ruim twee decennia later kon Edi de familie die hem opving een wederdienst bewijzen. Edi verstuurde de doos via de hulporganisatie CARE die op 27 november 1945 was opgericht in de Verenigde Staten.
De doos er direct naast is moderner en bedekt met stickers van CARE. Deze doos werd in 2023 gebruikt om voedselhulp te verstrekken naar Oekraïense vluchtelingen. De inhoud is ook tentoongesteld: o.a. soep, oploskoffie en chocolade. Inmiddels is CARE een wereldwijde hulporganisatie die zich bezighoudt met noodhulp, het bestrijden van ongelijkheid en het vergroten van de weerbaarheid van arme gemeenschappen tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict. Nog steeds bevat een kartonnen CARE doos vaak voedsel, maar soms ook een tent en slaapzak, of toiletartikelen. Naast de hulp aan Oekraïne verleende CARE Nederland recent hulp in o.a. Soedan, Gaza, Marokko, Afghanistan, Turkije en Syrië.
De twee dozen worden vanaf 27 november – de 78ste verjaardag van CARE - in het museum tentoongesteld op het Vrijheidsplein, omringd door teksten, historische foto's, brieven en interviews die verhalen vertellen over immigratie, verzet, gevangenschap, vriendschap, en de geschiedenis van ruim 100 jaar voedselhulp. De mini-expositie zal tot en met 2 juni 2024 te zien zijn.
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 27-11-2023 tot en met 2-6-2024
Informatie: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum
Dit is een origineel bericht van Vrijheidsmuseum
Ga naar alle berichten van deze organisatie.