'Zwemles voor school als oplossing om zwemuren te maken'

08 MRT 2021 10:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Enorme achterstand zwemmende kinderen: ’Extra lessen in ochtend voor school’ | Binnenland | Telegraaf.nl

De zwemlessen staan op het punt van starten. Verwacht wordt dat het kabinet vanavond bekend zal maken wanneer de zwemlessen voor in ieder geval kinderen zwemmend voor het A- en B-diploma kunnen starten.

Het is een intensief jaar geweest van lobbyen en strijden voor De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). De Tweede Kamer, OMT, Kabinet, Burgemeesters en Veiligheidsregio’s; niemand kon er omheen. Zwemles is onderwijs, en moet ook als zodanig essentieel gezien worden. Nu rijzen de vragen op: waarom heeft het zo lang moeten duren voordat de zwemlessen weer werden herstart, zijn er eventuele vertragingen opgetreden en hoe zit het met de wachtlijsten, zijn die alleen voor dit jaar opgelopen, of geldt dit voor meerdere jaren? Hebben alle genoemde punten alleen effect op dit jaar of is dit een meerjarenplan?

Al met al moet er op een andere manier gekeken worden naar het zwemonderwijs. Met 300.000 kinderen die nu alweer 12 weken geen zwemles hebben gehad en 200.000 kinderen op wachtlijsten om te starten, wordt er tegen enorme capaciteitsproblemen opgelopen. Er kunnen niet meer kinderen in een groep, want dat verlaagt de kwaliteit. Er kunnen geen lessen tijdens schooltijd aangeboden worden, en in de avonduren zijn zwemlessen voor kleine kinderen na 18:30 ook niet mogelijk. Mogelijkheden liggen er in de ochtend. Een stap terug in de tijd, maar toch niet ongewoon. Vroeger hadden meer mensen les voor schooltijd.

Er kan niet over achterstanden gesproken worden als het om zwemles gaat. Natuurlijk duurt het een paar weken om het niveau weer te krijgen zoals het was voor 15 december. Dit verschilt heel erg per kind. Wel zit er een enorme vertraging op de lijn. Een vertraging die effect heeft op de veiligheid deze zomer. Niet per se direct, maar vooral indirect.

De lesuren die een kind moet maken om zwemvaardig te zijn worden bij lange na niet gehaald voor de zomervakantie. Hierdoor moet er gekeken worden naar een oplossing om ouders attent te maken dat het dit jaar net iets anders is dan andere jaren. Houd je kind rondom water te allen tijde in de gaten en let op: je kind heeft erg weinig ervaring op kunnen doen.

Kinderen zijn niet zwemvaardig met een paar lessen en alleen het A-diploma. De zorgen hierover zijn groot en de NSWZ is samen met de Zwembrache een bewustheidscampagne aan het opzetten. Veiligheid voorop zal de insteek worden. Om zoveel mogelijk te kunnen inspelen op de vlieguren kan er gekeken worden naar ochtendlessen.

In Hilversum bij Zwemschool De Winter Sport komen er speciale blokken van 6:15 tot 8:45. Animo begint langzaam aan te komen, maar dit heeft ook te maken met het feit dat de zwemlessen eerst moeten opstarten. Het is van De Winter Sport uit een extra steun in de rug richting de zomer om toch te proberen zo veel mogelijk uren te kunnen maken.

Ochtendlessen zijn natuurlijk niet voor alle zwemlesaanbieders en zwembaden mogelijk. Er zal geschoven moeten worden ten koste van andere activiteiten en doelgroepen en gekeken worden naar beschikbaar personeel. Daarnaast zitten sommige zwemscholen en verenigingen vast aan hun eigen uren waarin zij het zullen moeten doen. De start met alleen A- en B-diploma is een logistieke uitdaging, ook gezien de aanvullende maatregelen. De NSWZ roept zwembaden op om mee te denken met de zwemlessen. Daar waar nodig hoopt de NSWZ dat er extra water beschikbaar wordt gesteld voor zwemlesaanbieders. Het zwemonderwijs staat voor een uitdaging, die wordt met beide handen aangepakt.

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden