Romana Vrede in gesprek over het verzet in voormalig Nederlands-Indië en de Caraïben

15 FEB 2022 10:07 | Het Nationale Theater

Vanaf donderdag 17 februari a.s. komt er iedere week een nieuwe aflevering van het tweede seizoen van de podcast Tijd zal ons leren online. In vijf afleveringen gaat Romana Vrede in gesprek met experts over de vergeten en verzwegen verhalen van de verzetshelden uit de voormalige koloniën.

Voormalig Nederlands-Indië

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Tijd zal ons leren gaat Romana Vrede in gesprek met schrijver en historicus Reggie Baay en José Tojo. Reggie Baay schreef onder meer het boek Lied van de Goden, over de tot slaaf gemaakte Flora van Makassar, die in de 18e eeuw in Oost-Indië werd geroofd en door een VOC-koopman werd meegenomen naar de Republiek.

Tijdens het gesprek heeft Baay het ook het lot van de njai. Toen de slavernij in Nederlands-Indië formeel werd afschaft in 1860 werden straatarme vrouwen ingehuurd (of zelfs nog gekocht) als ‘huishoudster’ en gebruikt als bedpartners. Baay vertelt dat hij erachter kwam dat zijn vader een kind was van een njai.

Later, in de derde aflevering van de podcast, vertelt regisseur Eric de Vroedt over een soortgelijke ontdekking: tijdens zijn research voor zijn voorstelling De eeuw van mijn moeder ontdekte hij dat zijn overgrootmoeder zeer waarschijnlijk op jonge leeftijd geschaakt is door zijn overgrootvader.

Seizoen 2

In Tijd zal ons leren vertellen Romana Vrede en OTION de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetsten ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.

Waar het eerste seizoen bestond uit een serie theatrale vertellingen – “oorstellingen” - over het leven van onder meer Queen Nanny, Tula, Bernardus Smijtegelt, Negre Wamons en Martha Christina Tiahahu, gaat Romana in het tweede seizoen in gesprek met experts, kenners en diaspora over de onbekende en vergeten verhalen van deze bijzondere sleutelfiguren uit onze geschiedenis.

De afleveringen bestaan uit opnames van de talkshows die afgelopen jaar vanuit Het Nationale Theater online werden uitgezonden. De gasten zijn Reggie Baay, José Tojo, Romy Rondeltap, Nina Jurna, Raoul de Jong, Valika Smeulders, Eric de Vroedt, Mitchell Esajas, Raki Ap, Marleen Reichgeit en Eva Westerhoff. Performancekunstenaar en muzikant OTION verzorgt de prachtige muzikale intermezzo's.

Onderzoek Indonesische onafhankelijkheidstrijd

Deze week, donderdag 17 februari a.s., is ook de presentatie van een grootschalig onderzoek naar de dekolonisatie in Indonesië. Daarin wordt gekeken naar het militaire geweld dat tussen 1945 en 1950 werd gebruikt in de voormalige Nederlandse kolonie. Bij de onafhankelijkheidsoorlog sneuvelden naar schatting 100.000 Indonesiërs en 5000 Nederlandse militairen.

Het onderzoek richt zich op 'de dynamiek van het geweld, vanaf de uitroeping van de Republiek op 17 augustus 1945 en de chaotische periode van augustus 1945 tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949', valt te lezen op de website van de onderzoekers.

Abonneer

Abonneer je op de podcast en zie de nieuwe afleveringen Tijd zal ons leren vanzelf op je telefoon verschijnen.

ABONNEER

Meer binnen deze rubriek