'Bedrijven krijgen terecht meer tijd voor ontbossingsvrije productie'

03 OKT 2024 14:57 | ImpactBuying
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Leontien Hasselman-Plugge

Aanleiding:
https://www.reuters.com/world/europe/eu-proposes-12-month-delay-deforestation-regulation-2024-10-02/

Bedrijven krijgen meer tijd om zich voor te bereiden op de ontbossingswet. De wet, die verbiedt dat er producten in Europa worden verhandeld of verkocht waar ontbossing aan kleeft, zou op 31 december van dit jaar ingaan. De Europese Commissie stelt nu terecht voor de invoering een jaar uit te stellen. 

Vanuit bedrijven is er veel kritiek op de ingangsdatum. De wet heeft verstrekkende gevolgen, terwijl nog altijd onduidelijk is hoe bedrijven het bewijs voor boskap-vrije productie precies moeten aantonen. Europa lijkt zelf nog niet klaar voor de invoering. 

Containers vast in havens

Dat leidt bij bedrijven en analisten tot de angst dat er vanaf januari allerlei productielijnen abrupt tot stilstand zullen komen. Containers zouden bijvoorbeeld in aanvoerhavens blijven staan, omdat ze Europa niet in mogen. Met schaarste en prijsstijgingen voor consumenten als gevolg. Zo zijn er al veel handelaren die nu snel grote hoeveelheden koffie hamsteren.

Bewijsvoering voor boskapvrije-productie is ingewikkeld, omdat producten vaak zijn samengesteld uit veel verschillende grondstoffen en componenten, afkomstig uit allerlei locaties. Ook zijn er dikwijls veel tussenhandelaren, waardoor de herkomst niet altijd duidelijk is.

De wet breekt met eerdere mechanismen zoals certificatie van boeren, maar vraagt bewijs van elke batch die Europa binnenkomt. Bedrijven proberen nu onder meer met behulp van satellietbeelden te laten zien dat er geen bos wordt gekapt in hun productieketens. Het gaat overigens niet alleen om het bewijzen van geen ontbossing, er moet ook bewezen worden dat er geen mensenrechtenschending is of frauduleuze illegale praktijken plaatsvinden. 

Boskap moet stoppen

Dat bossen beschermd moeten worden, is duidelijk. Wereldwijd gaat er nog steeds elke seconde een voetbalveld aan bos verloren om plaats te maken voor vee, soja, palmolie en andere grondstoffen. Dat moet stoppen, bossen zijn de longen van onze aarde.

Of de geleidelijke invoering er daadwerkelijk komt, ligt aan het Europese Parlement en de Europese Raad, die binnenkort stemmen over het Commissie-voorstel. 

Leontien Hasselman-Plugge is ceo van ImpactBuying en expert op het gebied van bewijsvoering in wereldwijde productieketens, met name voor de retail-industrie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid