'Flexibel werkenden staan vooraan in de rij bij ‘uitdelen’ hogere uurtarieven'

01 MRT 2022 16:17 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marion van Happen, HeadFirst, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Krapte arbeidsmarkt biedt werkenden ’gouden kans’ op vragen hoger salaris | Financieel | Telegraaf.nl

Schaarste op de arbeidsmarkt biedt werkenden ‘gouden kansen’ op vragen hoger salaris, kopt de Telegraaf. De praktijk blijkt weerbarstig: loonstijgingen kunnen de prijsontwikkeling niet bijbenen. Flexibel werkenden profteren wél van flink hogere uurtarieven, doordat zij zich sneller van opdracht naar opdracht bewegen.

Flexibel werkenden, meer specifiek zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, worden in 2022 naar verwachting gemiddeld 7 procent duurder. Een hoogopgeleide professional kan het uurtarief gemiddeld met 5 procent verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10 procent. Dit blijkt uit een door arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group ontwikkeld tariefvoorspellingsmodel, dat wij eind ’21 samen voor het eerst hebben gepresenteerd.

De voorspelde stijging kunnen flexibel werkenden doorrekenen bij de start van een nieuwe opdracht. Het grote voordeel daarbij is de snellere doorloop van verschillende opdrachten. Voor vast personeel, dat langere tijd in dienst is bij één organisatie, is dat lastiger. Hoewel ook deze groep loonstijgingen kent, gaat dat over het algemeen veel minder hard.

Aantal openstaande vacatures beïnvloedt tariefstijging

Het eerder genoemde tariefvoorspellingsmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen - de vacaturegraad. Naarmate deze vacaturegraad daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Bovenop de constante jaar-op-jaar verhoging van 1,8 procent.

In de Talent Monitor ‘Prognose tariefontwikkeling professionals 2022’ doen we uitspraken over de verwachte tariefstijging/-daling in 114 beroepsgroepen, met daarbinnen extra aandacht voor 51 beroepsgroepen waarin veelal hoogopgeleide professionals actief zijn. Het rapport is gratis te downloaden via onze headfirst.group website (https://headfirst.group/talent-monitor/prognose-tariefontwikkeling-professionals-2022/).

Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt