Vandaag ontving de Nederlandse Krijgsmacht de Carnegie Wateler Vredesprijs, de op één na oudste vredesprijs ter wereld. Deze eer werd toegekend aan de Koninklijke Marine, de Landmacht, de Luchtmacht en de Marechaussee voor hun inzet in meer dan 80 vredesmissies wereldwijd.
V.l.n.r. Iljan van Hardevelt, Dr. Elisabeth Wesseling-van Gent, Generaal Onno Eichelsheim, Piet Hein Donner
Meer dan 200 gasten, waaronder 35 ambassadeurs, minister Ruben Brekelmans, minister David van Weel en vele militairen, verzamelden zich in het Auditorium van het Vredespaleis voor de feestelijke prijsuitreiking. Piet Hein Donner, minister van Staat en voorzitter van de Carnegie Stichting, en dr. Elisabeth Wesseling-van Gent, voorzitter van de jury, overhandigden de prijs aan generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten.
Laureaat
“Ik weet dat het voor sommigen misschien vreemd is om iemand in een militair uniform over vrede te horen praten,” verklaarde generaal Eichelsheim, die de Vredesprijs namens de gehele Krijgsmacht in ontvangst nam. In zijn toespraak lichtte de generaal uiteenlopende vredesmissies toe, evenals de huidige en toekomstige inzetmogelijkheden. Eichelsheim benadrukte dat Nederland het enige land ter wereld is dat de ontwikkeling van de internationale rechtsorde in zijn grondwet heeft vastgelegd, en waarschuwde dat deze onder druk staat. “Het zien van de duisternis van de oorlog hielp me om het licht nog meer te waarderen. Vrede. Vrijheid. Democratie. Rechtsstaat. Menselijkheid voor elkaar. We zullen nooit uit het oog verliezen wat we willen beschermen: een vrije democratie, de internationale rechtsorde en de soevereiniteit van staten. We zullen blijven deelnemen aan missies om deze waarden te beschermen en te bevorderen,” aldus de Commandant der Strijdkrachten.
Juryrappoort
De jury van de Vredesprijs licht de keuze van de laureaat als volgt toe:
“De Nederlandse Krijgsmacht, bestaande uit de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee, speelt een cruciale rol in vredeshandhaving, vredesopbouw en stabiliteit. Al in 1913, lang voordat de Verenigde Naties en VN-vredesmissies bestonden, voerden de Nederlandse strijdkrachten hun eerste vredesmissie uit in Albanië, hetzelfde jaar dat het Vredespaleis zijn deuren opende. Dit toont aan dat men meer dan honderd jaar geleden al inzag dat vredeshandhaving en vredesopbouw vele dimensies hebben.
Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Nederlandse strijdkrachten deelgenomen aan meer dan 80 vredesmissies onder de vlaggen van de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Naast militaire ondersteuning bieden de strijdkrachten ook civiele hulp. Nederlandse militairen zijn vaak betrokken bij het bouwen van infrastructuur, het verlenen van medische zorg, het ondersteunen van lokale gemeenschappen, het trainen van troepen en het handhaven van de rechtsorde.
Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken, die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen. De leden van de Nederlandse Krijgsmacht zetten hun eigen levens in om wereldwijd democratie en vrede te behouden of op te bouwen.”
Mentale gevolgen en ARQ Centrum ‘45
Dr. Tine Molendijk, een interdisciplinair georiënteerde cultureel antropoloog gespecialiseerd in militaire cultuur en ethiek, en Prof. Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap, belichtten de deelname aan vredesmissies vanuit een ander perspectief. Zij beschreven hoe militaire operaties de geestelijke gezondheid van soldaten kunnen beïnvloeden. De Commandant der Strijdkrachten maakte tijdens de prijsuitreiking bekend dat het prijzengeld van 35.000 euro ten goede komt aan ARQ Centrum '45, het landelijke expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van mensen met complexe psychotraumaklachten.
Orkest Koninklijke Luchtmacht
Het programma werd muzikaal begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht, onder leiding van majoor Jasper Staps. Het orkest speelde onder andere “Brothers in Arms” van Dire Straits en speciaal gecomponeerde stukken zoals een Fanfare voor de Vredesprijs. Carnegie's Peace March, in 1913 gecomponeerd door J.J. van Rosmalen ter gelegenheid van de opening van het Vredespaleis, werd voor de prijsuitreiking nieuw gearrangeerd.
Carnegie Wateler Vredesprijs
De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis. Het bestuur van de Carnegie Stichting eert met deze prijs een persoon of instelling die internationale vrede bevordert, door woord of daad. De prijs werd ingesteld door de Nederlandse bankier Johan Wateler en toevertrouwd aan de Carnegie Stichting. Vandaag werd de Carnegie Wateler Vredesprijs voor de 74e keer uitgereikt.
Carnegie Stichting – Vredespaleis
Het Vredespaleis huisvest het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis. De Carnegie Stichting is eigenaar en beheerder van het Vredespaleis.
Dit is een origineel bericht van Vredespaleis Carnegie Stichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.