Utrecht viert tweede editie eigen lichtfestival: I light U

12 JAN 2023 13:09 | I light U

Na Amsterdam en Eindhoven, heeft ook Utrecht tot eind januari haar eigen gratis lichtfestival in de stad. Twintig lichtkunstwerken zijn tot eind januari te zien zijn in het stationsgebied en lichten de stad in deze donkere maand sfeervol op. Dit jaar is er ook een audiotour beschikbaar die meer achtergrondinformatie geeft per kunstwerk. 

Thuiskomen uitgedrukt in lichtkunst

Bastiaan Schoof, artistiek directeur van I Light U, selecteerde bestaande kunstwerken die betekenis geven aan het thema Homecoming en verzocht (inter)nationale kunstenaars een kunstwerk te maken waarin een connectie wordt gemaakt met wat ‘thuis’ en 'thuiskomen' nu precies inhoudt. “Zeker in een wereld waarin zoveel gebeurt en thuis een kwetsbaar begrip is, zorgt I light U voor een sfeervol stof tot nadenken om ook van te genieten na de donkerste maand”, aldus Schoof. 

De lichtkunstenaars hebben hun thuiskomen-gevoel op verschillende manieren te gevangen in de kunst van dit jaar. De projectie van Jurjen Alkema visualiseert de steeds veranderende en groeiende stad Utrecht. On My Way van het kunstenaarsduo Vendel & de Wolf verbeelden in hun kunstwerk de dagelijkse reizigersstromen van en naar huis op de trappen van Utrecht Centraal. De ondergaande zon in het water van kunstenaar Jon M. Armstrong herinnert de bezoeker dat de zon of maan overal waar je bent te zien is en waarbij de bezoeker kan reflecteren op wat nu de vaste waardes in het leven zijn. 

Energieverbruik & een warm thuis

In de veranderende wereld waarin we leven, is energieverbruik en een warm thuis een actueel onderwerp. “Kunst moet een beetje schuren. I light U brengt kunst die de bezoeker laat genieten én aan het denken zet”, weet Schoof. De kunstwerken verbruiken uiteraard licht en daarmee energie. De hoeveelheid energie die gebruikt wordt, is al erg laag vanwege de led-technologie. “Desalniettemin is het een goede aanleiding om te kijken hoe we de hoeveelheid energie kunnen besparen met onze eigen verlichting. De partners van I light U in het stationsgebied zullen daarom allemaal zelf verlichting uit doen in hun gebouwen, opdat de lichtkunstwerken aan kunnen”, licht de organisatie toe. 

Hoe vluchtelingen die in het AZC in Utrecht verblijven, kijken naar het thema ‘thuis’, is ook te zien in de expositie. De Vrolijkheid, een netwerk van professionele kunstenaars en regelaars, liet hen nadenken en tekenen wat voor hen thuis was. Deze tekeningen zijn een onderdeel van de expositie. Het kunstwerk Jouw Huis is Mijn Huis van de in 2019 overleden kunstenaar Sef Peeters is eveneens te zien in de expositie in de openbare ruimte: “Mijn huis is jouw huis’ is de uitdrukking voor ultieme gastvrijheid. Peeters draait het om: ‘Jouw huis is mijn huis’ en maakt zo met een knipoog aanspraak op de gedachtewereld van de kijker. Degene die de tekst leest, geeft onderdak aan het kunstwerk”. De expositie is op verzoek van het Ondernemersfonds Utrecht en met dank aan partners in het stationsgebied tot stand gekomen en werd vrijdag geopend door wethouder Eelco Eerenberg. De lichtexpositie geeft met de twintig kunstwerken een verrassend nieuwe beleving aan het stationsgebied van Utrecht Centraal. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur