Wandeltocht met cultuur extra populair langs de Hollandse Waterlinies

28 SEP 2023 08:38 | Waterlinie Wandeltochten

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. 

Meer inschrijvingen en motivatie

De organisatie van de Waterlinie Wandeltochten ziet dat er dit jaar extra veel animo is voor de tocht langs de waterlinies. “Je komt op plekken waar je niet zomaar komt, er zijn verschillende optredens en culturele verrassingen en mensen ervaren steeds meer de goede combinatie van quality time met familie, vrienden of jezelf, in de natuur zijn & bewegen op je eigen tempo”, herkennen Mattijn Boerkamp en Michael Gane als organisatoren in het enthousiasme van de deelnemers. 

Wandelen en buiten zijn in de coronaperiode bij een grote groep Nederlanders populair geworden. “Toen alles weer gewoon kon en mocht, bleven veel mensen nog vaak naar buiten gaan, omdat ze merkten goed het hen deed. Maar je ziet dat het gewone drukke leven veel mensen na zo’n 1,5 jaar toch weer heeft ingehaald. Met een wandeltocht in het vooruitzicht, is die motivatie weer terug.” De organisatoren kozen er overigens voor om deze editie ook een kortere route toe te voegen die men ongetraind of met bijvoorbeeld kinderen kan lopen. Het is een route van 5km die langs de vier forten van Lunetten loopt.

De Hollandse Waterlinies: het decor van de Waterlinie Wandeltochten

Dit najaar biedt de Waterlinie Wandeltocht wederom een unieke mogelijkheid om het bijzondere verhaal van de Hollandse Waterlinies te ontdekken. Tijdens het wandelfestival lopen deelnemers dwars door dit UNESCO werelderfgoed. Een verdedigingslinie van honderden kilometers lang, met forten, vestingen en kastelen. En daartussen een groen, waterrijk landschap.

De Hollandse Waterlinies, bestaande uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie én de Stelling van Amsterdam, vormden een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van Nederland in oorlogstijd. Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Maar tijdens de Waterlinie Wandeltochten kun je de verborgen verhalen op een bijzondere manier ontrafelen. 

Waterlinie Wandeltocht Utrecht – 14 oktober 2023

Ontdek de forten, bunkerpaden en landgoederen rondom Utrecht en kom op plekken waar normaal gesproken geen publiek mag komen. De Waterlinie Wandeltocht in Utrecht start en finisht naast Stadion Galgenwaard het fort van de 21e eeuw. Je hebt keuze uit zes verschillende routes, waarbij er voor iedereen een uitdaging is. Een kortere instaproute van 5km behoort dit jaar voor het eerst tot de mogelijkheden.

Hét Wandelfestival om te beleven

Welke afstand deelnemers ook kiezen, op alle routes wordt samen met lokale partijen gezorgd voor entertainment, optredens en verschillende lekkernijen bij de forten, in de vestingsteden, bij sluizen en op dijken. Onderweg kan men bij verschillende stempelposten even relaxen, iets eten of drinken en natuurlijk je stempelkaart laten afstempelen. Wanneer alle stempels verzameld zijn, wacht er bij de finish nog een leuk afsluitend feestje. 

Wilt u zelf meedoen op 14 oktober om een verslag te maken voor uw medium, meld u dan aan als pers bij de organisatie.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme