'Zuidenwind brengt ons dan eindelijk warmte'

05 MEI 2021 15:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zondag warm weer op komst met temperaturen tot mogelijk 25 graden | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

We hebben er lang op moeten wachten, maar een zuidenwind brengt ons dit weekend eindelijk warmte. Dat de windrichting zeer bepalend is voor ons lenteweer ondervinden we dit jaar aan den lijve.

In de afgelopen zeer koude aprilmaand voerden noordenwinden continu koude lucht aan vanaf de Noordpool. Ondanks de kou was het een zonnige maand, maar op de meeste dagen was het niet warm genoeg om buiten te zitten. Er waaide een schrale wind. Wel was het lekker doe-weer. Alleen op enkele dagen, zoals Koningsdag en 28 april, waaide de wind wat meer vanuit het oosten en was het wel aangenaam op veel plaatsen.

Begin mei raakten we de noordenwind dan eindelijk kwijt, maar we kregen er een koude westelijke wind voor terug. De westenwind voerde koude lucht aan vanaf de Noordzee en in die koude lucht trokken talrijke buien mee over ons land. De stevige wind maakte het gisteren en vandaag voor het gevoel extra koud. Kortom: het schrale aprilweer is ingewisseld voor guur meiweer. Komende dagen wordt het een paar graden minder koud, maar verder verandert er nog weinig.

Zuidenwind brengt warm weer in ons land

In het weekend draait de wind naar het zuiden en daarmee komt de aanvoer van warme lucht vanuit Zuid-Europa op gang. Zaterdag is het nog een tijd bewolkt en kan er wat regen vallen. Als het regengebied ons pas in de avond bereikt is het best aangenaam weer met maxima van 13 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Maar wanneer het de hele middag regent, dan wordt het maximaal 14 graden.

Zondag is het warm lenteweer met maxima van 19-24 graden. In het zuidoosten kan het met 25 graden zomers warm worden. Daarbij kunnen we zonnige perioden verwachten, maar er is ook kans op een bui.

De warmte is van korte duur en na het weekend zal de middagtemperatuur geleidelijk een aantal graden dalen. Halverwege de week is het zo’n 14-17 graden, dus de echte kou komt niet terug. Zuidwestenwinden voeren milde lucht en enkele buien aan. Voor de natuur is dat een groeizaam weertype, waardoor het nu snel flink groen zal kleuren.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie