Vakantieweer Europa: snikheet in Zuid- en Midden-Europa

25 JUL 2024 08:12 | Weeronline

De schoolvakanties zijn inmiddels in volle gang en de komende tijd vertrekken veel mensen naar hun vakantieland. In onze buurlanden is het wisselvallig met zon, wolken en van tijd tot tijd buien. Ook in Scandinavië is het wisselvallig zomerweer met vrij veel bewolking. In het zuiden van Europa is het snikheet met in de landen rondom de Middellandse Zee tropische temperaturen.

Voor de vakantiegangers in eigen land staat nog wisselvallig weer op het programma. Vrijdag ga je de paraplu zeker nodig hebben door een regengebied dat over het land trekt. Vanaf zondag wordt het weer een stuk beter. De zon schijnt veelvuldig en de maxima liggen dagelijks tussen 22 en 25 graden.

Dagelijks buien, maar ook zon in noordwest Europa

Ook in onze buurlanden trekken geregeld buien over. De meeste buien zijn bestemd voor België en het westen van Duitsland. In het oosten van Duitsland is het vaker droog. Toch blijft het prima weer voor een stedentrip, want tijdens droge perioden krijgt de zon veel ruimte. Daarbij liggen de maxima dagelijks tussen 20 en 25 graden. Houd wel onze regenradar in de gaten om te zien wanneer je er het beste op uit kan trekken.

In Londen blijft het vanaf vrijdag overwegend droog met steeds meer ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt van zo’n 20 graden op donderdag naar 26 graden volgende week dinsdag. In het noorden van het Verenigd Koninkrijk is het iets minder warm. De maxima liggen hier tussen 17 en 20 graden. In het weekend schijnt de zon veelvuldig in Schotland en daarmee is het heerlijk wandelweer.

Wisselvallig in Scandinavië

In Scandinavië voert wisselvalligheid deze week de boventoon. Sommige dagen verlopen kletsnat en bewolkt. Toch zijn er ook dagen waarop het weerbeeld bestaat uit een wisseling van buien en zonnige perioden. Dan is het tijdens droge perioden prima weer voor een terrasje, want de maxima liggen veelal boven 20 graden. Volgende week neemt de wisselvalligheid af. De zon schijnt veelvuldig en het is heerlijk vakantieweer. Het wordt dan 22 graden in Kopenhagen en 23 graden in Oslo en Stockholm.

Zinderend heet in Zuid-Europa

In het zuiden van Europa is het de komende dagen snikheet. Voor een strandvakantie ben je aan de Middellandse Zee dan aan het juiste adres. De maxima liggen aan de kust tussen 30 en 35 graden en de zon schijnt veelvuldig. Voor een stedentrip is het misschien toch iets te heet. In het binnenland van Spanje, Griekenland, Italië en Turkije stijgt het kwik namelijk naar boven 35 graden. Ook in de nacht wordt het niet echt koel en liggen de minima boven 25 graden. Bij deze hoge temperaturen komen diverse bosbranden voor, vooral in het binnenland van Spanje en Portugal.

Aan de Portugese kust en in Noord-Spanje wordt koelere lucht aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan. Hier liggen de maxima rond 28 graden. Ook de zee is hier enkele graden kouder.

Warm in de Alpen

Het is volop zomer in de Alpen. Er is flink wat ruimte voor de zon en de maxima liggen tussen 25 en 30 graden in de grote steden. Prima weer om wat verkoeling te zoeken in de bergen dus. Vanaf zaterdag neemt de bewolking toe en dan komen geregeld buien voor. Het wordt dan enkele graden minder warm, maar het blijft ruim boven 20 graden. 

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/25-7-2024-zomervakantie-weerbericht-europa

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws