'Financiering knelpunt voor appartementseigenaren in kleine VvE’s om te verduurzamen'

08 JUN 2022 15:11 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Arlette Arends, NHG, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop | Wonen | AD.nl

Naast moeizame besluitvorming en tegengestelde belangen binnen VvE’s over het nemen van energiebesparende maatregelen, hebben appartementseigenaren te weinig toegang tot financieringsmogelijkheden voor verduurzaming.

Voor kleine VvE’s met minder dan acht appartementen is het problematisch is om tot een collectief besluit voor verduurzaming te komen, omdat zij het vaak zonder professionele VvE-beheerder moeten stellen en er dikwijls tegengestelde belangen zijn. Daarbij vormt de financiering van verduurzamingsmaatregelen een knelpunt. Deze moet worden aangegaan door de VvE, niet door de individuele leden zelf, omdat de financiering betrekking heeft op de collectieve delen van het wooncomplex.

Maar op dit moment zijn er nauwelijks collectieve financieringsmogelijkheden voor kleine VvE’s om te verduurzamen – die zijn er wel voor grote VvE’s met de energiebespaarlening. Een collectieve financieringsoplossing is voor deze groep hard nodig. Het gaat hier om een half miljoen appartementseigenaren.

Arlette Arends, Adviseur verduurzaming woningmarkt, NHG

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed