'Digitalisering en zorg thuis geven ziekenhuizen lucht om inhaalzorg te versnellen'

09 FEB 2022 12:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jan Willem Spijkman, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Melkert: Alle zorg dit jaar inhalen lukt ziekenhuizen niet - Skipr

NVZ-voorzitter Ad Melkert verwacht dat de ziekenhuizen dit jaar niet alle uitgestelde zorg kunnen inhalen. Belangrijkste redenen zijn ziekte van ziekenhuispersoneel en de vele medewerkers die vanwege de coronaregels thuis in quarantaine zitten. Digitalisering van de zorg, met name voor chronische patiënten, en zorg thuis, kan een deel van dit tekort opvangen. ING Research onderzocht wat dit oplevert.

Personeelsproblemen stapelen zich op

De personeelsproblemen in de zorg zijn groot. Ziekteverzuim, hoge kosten voor inhuur van tijdelijk personeel, uitstroom van medewerkers en een krappe arbeidsmarkt. Deze personeelsproblemen los je op korte termijn niet snel op. Voor de lange termijn zijn wel oplossingen voorhanden: digitalisering van de zorg, met name voor chronische patiënten, en zorg thuis. Hiermee is een andere inzet van het bestaande personeel in het ziekenhuis mogelijk.

Digitalisering levert forse reductie van ziekenhuisbezoeken op

Nieuwe medische technologieën maken het mogelijk om ziekenhuiszorg in, of nabij het huis van de patiënt te leveren. Ziekenhuispatiënten kunnen via apps en draagbare apparaten die met het ziekenhuis in contact staan beter met hun aandoening leren omgaan. Artsen en verpleegkundigen kunnen op afstand de vitale lichaamsfuncties volgen, zodat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Als ziekenhuizen chronisch zieke patiënten met een minder complexe zorgvraag op afstand zouden monitoren, betekent dit voor Nederland een jaarlijkse reductie van 1 tot 1,5 miljoen ziekenhuisbezoeken.

Ziekenhuiszorg voor chronisch zieken kan thuis plaatsvinden

Ziekenhuiszorg bestaat uit 3 onderdelen: acute, planbare en chronische zorg. ING Research heeft onderzocht welke voordelen het oplevert wanneer een deel van de ziekenhuiszorg niet in het ziekenhuis zou plaatsvinden, maar bij de mensen thuis. Ongeveer 45 procent van de ziekenhuiszorg is zorg voor chronische patiënten. Als 20 procent van de chronische zorg buiten het ziekenhuis zou plaatsvinden bespaart dit in Nederland € 3 mld. per jaar in 2030, vooral aan extra personeelslasten.

Poliklinieken zullen hierdoor veel kleiner worden. De vrijgekomen medewerkers kunnen ingezet worden op de afdelingen waar de personeelstekorten belemmeren dat alle zorg wordt ingehaald. Bij digitale zorg en zorg thuis zijn wel weer nieuwe medewerkers nodig voor de ‘virtuele’ klinieken. Deze nieuwe personeelslasten kunnen beperkt blijven door regionaal samen te werken binnen één virtuele kliniek.

Jan Willem Spijkman is Sector Banker Public & Healthcare bij ING Sector Banking.

 

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg