'Overheid moet in gesprek met jongeren over zwemveiligheid'

26 JUL 2022 14:12 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Lichaam van vermiste zwemmer (19) gevonden na grote zoekactie rond gracht in Zutphen | Binnenland | AD.nl

Uitgerekend op de dag waarop het Centraal Bureau van de Statistiek cijfers naar buiten brengt dat het aantal verdrinkingen in 2021 gedaald is ten opzichte van 2020, komt in Zutphen een 19-jarige jongeman tijdens het zwemmen noodlottig om het leven. Het aantal verdrinkingen stijgt de afgelopen dagen explosief.

Er wordt bijna geen rekening gehouden met het feit dat veel jongeren 2,5 jaar binnen hebben gezeten door lockdowns en andere coronamaatregelen en het nu hun moment is. Daar moet begrip voor zijn. De mensen achter de bureaus moeten zich beter inleven in jongeren die met hun eigen problemen zitten en een uitlaatklep zoeken, terwijl op de achtergrond de dreiging speelt van nieuwe sluitingen en lockdowns.

Het is te begrijpen dat jongeren alles uit een leuke dag willen halen, en daarbij risico’s nemen. Het is aan de overheid om hierop in te spelen. Niet afwijzend, maar begripvol met een kritische noot. De overheid moet in gesprek met jongeren en hen zo bewust maken van de gevaren en risico’s van hun gedrag. “Ben je vrij, houd je kop erbij”, kan het gesprek openen.

Naar mijn mening moet er in Den Haag haast gemaakt worden om mensen toe te spreken en te waarschuwen voor de gevaren van water. Het wachten tot na het reces brengt het risico van onnodige potentiële verdrinkingen met zich mee.

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden