Tel de libel-actie tijdens Week van Ons Water

26 APR 2023 14:50 | Globe Nederland

De waterkwaliteit in Nederland moet verbeteren om aan Europese richtlijnen te voldoen. Een groep natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders roept alle Nederlanders op om vanaf de Week van Ons Water (1 t/m 14 mei) libellen te tellen en zo te onderzoeken wat de invloed van de waterkwaliteit is op de verspreiding van libellen.

(c) Envato Stock ImagesLibelle (c) Envato Stock Images

Edwin Peeters, wetenschapper bij Wageningen Universiteit: “Dat het niet goed gaat met de biodiversiteit onder water is niet zomaar zichtbaar. Daarom kan iedereen dit jaar helpen met ons onderzoek naar libellen. Met een beetje geluk, zie je deze prachtige insecten op een mooie dag door de lucht scheren. Wat niet iedereen weet is dat ze als larve onder water leven. Ze zijn daarmee afhankelijk van water en vormen als het ware een brug tussen water en land.”

Oproep aan vrijwilligers 

Peeters: “Vrijwilligers kunnen in hun omgeving een watertje opzoeken en daar met een schepnet libellen-larven en andere waterdiertjes vangen en tellen. Die diertjes kunnen ze dan doorgegeven op Waterdiertjes.nl. De libellen die ze boven water zien vliegen, kunnen ze ook meteen doorgeven.” 

Week van Ons Water 

De actie ‘Tel de libel’ met Waterdiertjes.nl wordt gelanceerd tijdens De Week van Ons Water. Tijdens deze “week” kun je van 1 t/m 14 mei deelnemen aan allerlei wateractiviteiten door het hele land.  De Week van Ons Water is een initiatief  van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Deze organisaties willen dat iedereen weet hoe bij-zonder water is. Dit doen zij door te laten zien hoe er gezorgd wordt voor het water in Nederland. Tijdens de Week van Ons Water leren mensen wat ze zelf kunnen doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe ze kunnen helpen om het water schoon te houden.

Initiatiefnemers

Waterdiertjes.nl is een burgerwetenschap initiatief van onder meer Wageningen Universiteit en een grote groep waterbeheerders en natuurorganisaties. Vrijwilligers gebruiken de webapp Waterdiertjes.nl al jaren om de waterdiertjes die ze gevangen hebben door te geven. Dit jaar met als campagnethema ‘Tel de libel’. 

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur