‘Sociaal ontwikkelbedrijven kunnen kabinet helpen en 40.000 mensen naar werk begeleiden'

15 DEC 2021 16:05 | CEDRIS

‘Sociaal ontwikkelbedrijven willen het nieuwe kabinet graag helpen om de komende periode minstens 40.000 kwetsbare werkzoekenden naar werk te helpen. Daarvoor is voldoende begeleidingsbudget en een versterking van de sociale infrastructuur nodig.' Dit zegt Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. Terwijl werkgevers op zoek zijn naar personeel, zitten honderdduizenden mensen nu onnodig thuis en blijven vacatures onvervuld.  

 

El Mokaddem: ‘Dit moment is een unieke kans om de komende jaren grote stappen te zetten naar een inclusieve arbeidsmarkt. Cedris roept de coalitie op om deze kans nu ook te verzilveren en te investeren in de sociaal ontwikkelbedrijven die een essentiële rol vervullen bij het realiseren van de inclusieve arbeidsmarkt. Laten we nu samenwerken en zorgen voor een arbeidsmarkt waarop iedereen kan meedoen’.

 

Het coalitieakkoord lijkt hierin een betekenisvolle stap te zetten en een begin te maken om de schade die de afgelopen jaren is ontstaan te herstellen. De afgelopen jaren is fors bezuinigd op het  re-integratiebudget. Daardoor is veel mensen de mogelijkheid op betaald werk ontnomen.

Volgens Cedris is daarvoor – na jaren van bezuinigingen -  structureel extra geld nodig, oplopend tot 500 miljoen in 2026, om de komende jaren tienduizenden kwetsbare werkzoekenden aan het werk te helpen. De inzet moet zijn om hen te begeleiden naar de beste passende plek op de arbeidsmarkt, waarbij voor elk individu de noodzakelijke begeleiding structureel beschikbaar is. Dit is een investering die zich terugbetaalt en een voorwaarde voor een arbeidsmarkt waarop iedereen meedoet.

Cedris wil graag met het nieuwe kabinet meedenken over verdere concretisering van de voornemens en samenwerken aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen naar vermogen mee kan doen. Dan heeft iedereen kans op werk en ontwikkeling en krijgen mensen weer vertrouwen in de toekomst.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Doek, senior adviseur strategische communicatie en public affairs: 06–20 29 53 69. Cedris is de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden zijn sociale werkbedrijven, sociale ondernemingen en gemeenten. De meeste van hen hebben jarenlange kennis van en ervaring met werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ze kennen de regionale arbeidsmarkt en zijn daarom een belangrijke partner voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Banenafspraak.

Meer binnen deze rubriek