MKB Belangen: Ondernemers kiezen massaal voor NSC en BBB

25 OKT 2023 09:22 | MKB Belangen B.V.

Peiling: VVD bijna gehalveerd, NSC en BBB krijgen het vertrouwen

Leusden - De nieuwe partijen NSC en BBB komen als het aan de ondernemers ligt samen uit op 58 zetels, liefst 53 procent meer dan hun positie in de algemene peilingen. In 2021 gaven ondernemers de VVD juist nog 45 zetels, een derde méér dan de landelijke uitslag. Inmiddels is die steun teruggevallen tot 27 zetels, exact gelijk aan de actuele algemene peilingen. Deze opvallende trendbreuk blijkt uit een peiling van MKB Belangen onder ruim 3.000 ondernemers.

Als het aan de ondernemers ligt werd NSC de grootste partij met 36 zetels, gevolgd door de VVD met 27 zetels, BBB met 22 zetels en PvdA/GL met 19 zetels. Voor PvdA/GL is dat een toename van bijna een derde ten opzichte van 2021, maar letterlijk alle andere politieke partijen verliezen fors. Met name D66 (min 75 procent) en het CDA (min 71 procent) worden afgestraft door ondernemers. Ook de PVV en FvD leveren in (respectievelijk 24 en 18 procent).

NSC wint de meeste CDA-stemmers

Beide nieuwe partijen halen de meeste stemmen weg bij de VVD, waarbij NSC het nipt wint van BBB. Relatief gezien haalt BBB met 37 procent wel het grootste deel van haar stemmen weg bij de VVD. Als het om voormalige CDA-stemmers gaat is het beeld anders: deze geven liefst vier keer zo vaak de voorkeur aan de partij van Omtzigt. Het meest opvallende is dat BBB vrijwel geen D66-stemmers weet aan te trekken, maar juist wel veel sympathie heeft van voormalige PVV-stemmers. Bij het NSC is dit omgekeerd: Voormalige D66-ers staan op de derde plaats, terwijl vrijwel geen PVV-ers de overstap naar NSC maken.

NSC betrouwbaarder dan BBB

Er is een groot verschil in hoe er tegen Nieuw Sociaal Contract en de Boeren Burger Beweging wordt aangekeken. Het NSC van Pieter Omtzigt scoort aanmerkelijk hoger als het gaat om betrouwbaarheid en kundigheid. Het is opvallend dat BBB ook veel negatieve reacties oproept, zo twijfelt ruim 40 procent aan de betrouwbaarheid van BBB, en beoordeelt slechts 7 procent de kennis en kunde van (de mensen van) de BBB als “zeer goed”. In het geval van NSC worden kennis en kunde door liefst 62 procent als “goed” of “zeer goed” beoordeeld.

Nog veel onduidelijkheid

Op het moment van het onderzoek was het verkiezingsprogramma van NSC nog niet gepresenteerd, maar het is opvallend dat beide partijen vrij laag scoren als het gaat om de bekendheid van hun standpunten. Slechts 25 procent van de ondervraagden gaf aan “goed” of “zeer goed” bekend te zijn met de brede(re) standpunten van de beide partijen. Of regeringsdeelname van NSC en/of BBB positief is voor het ondernemerschap in Nederland blijkt ook nog niet duidelijk te zijn, waarbij iets meer mensen vertrouwen in BBB hebben (40 procent) dan in NSC (35 procent).

Wellicht dat dit ook bijdraagt aan een andere opvallende uitkomst van de peiling: ondanks dat de VVD volgens ondernemers slechts op afstand de tweede partij zou worden, krijgt Dilan Yeşilgöz (VVD) wel de meeste stemmen (32,3 procent) als het gaat om de beste premierskandidaat. Mona Keijzer van BBB wordt niet als wenselijke premier gezien, aangezien zij hierin ruimschoots verslagen wordt door Frans Timmermans, die op de derde plaats eindigde. Pieter Omtzigt krijgt 27,6 procent van de stemmen.

Reactie BBB

BBB heeft bij monde van Henk Vermeer (nummer 4 op de lijst en zelf voormalig ondernemer) gereageerd op het onderzoek. “Zonder ondernemers geen inkomsten voor staat en burgers. Dat 40 procent van de ondernemers vindt dat regeringsdeelname van BBB positief zou zijn voor het ondernemerschap in Nederland is goed om te horen.”

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van MKB Belangen B.V.

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid