'Schuldeisers moeten met elkaar in gesprek om schuldenaar te helpen'

29 OKT 2021 11:08 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marc Mulder, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Eerst schulden door de Toeslagenaffaire, daarna kind uit huis geplaatst - NRC

Vorige week werd bekend dat ruim duizend kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. Deze gezinnen zijn onterecht in een vreselijke situatie terecht gekomen en worstelen nu met de gevolgen.

Het is een voorbeeld van hoe men in Nederland omgaat met mensen in armoede en met schulden. Naast de slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn er zijn zoveel meer mensen die door schulden in de problemen zijn gekomen en in een vergelijkbare situatie zitten. Volgens cijfers van Nibud uit 2019 heeft 1 op de 5 personen betalingsproblemen. Ook zij verdienen de hulp die ze nodig hebben.

Er is geen eenvoudige manier om uit de schulden te komen. Vaak wordt er aan mensen met schulden gevraagd om zelf met een oplossing te komen, maar deze hebben ze niet altijd paraat. Dit zorgt vervolgens voor nog meer stress en het kan zelfs leiden tot een onveilige situatie. In een groot deel van de gevallen ligt de oplossing in het hulp bieden voor financiële problemen en niet in drastische maatregelen als kinderen uit huis plaatsen.

Er is geen ideale aanpak, want elke situatie is anders. Maar wat vaststaat is dat er bijna nooit wordt gekeken naar het gehele plaatje. Vaak heeft een schuldenaar te maken met een opeenstapeling van schulden bij verschillende partijen. Als de eerste schuldeiser al niet afbetaald kan worden, dan loopt de schuldenaar vast. Alle problemen doorkruisen elkaar.

Een schuldenaar heeft bijvoorbeeld een afspraak gemaakt met de Belastingdienst. Hierbij wordt samen gekeken naar de schulden die specifiek daar liggen en hoe deze af te lossen. Hierdoor zal de schuldenaar eerst dit probleem moeten oplossen voordat hij verder kan praten met andere schuldeisers, die ook al aan de deur kloppen.

Het is cruciaal dat alle partijen, inclusief schuldeisers, met elkaar in gesprek gaan om tot een oplossing te komen. Uiteindelijk zal iedereen daarvan profiteren.

Marc Mulder, Senior Ervaringsdeskundige Armoede en Schulden, Movisie.

Meer binnen de rubriek Economie en geld