VEH waarschuwt voor extreme stijging energierekening na volgend jaar

23 NOV 2022 06:03 | Vereniging Eigen Huis

Belastingdruk op energie stijgt volgend jaar met 226%

VEH waarschuwt voor extreme stijging energierekening na volgend jaar

Amersfoort, 23 november 2022 - Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een extreme stijging van de energierekening zodra het prijsplafond in 2024 eindigt. Huishoudens moeten dan weer de volledige energieprijs gaan betalen en worden tegelijkertijd hard geraakt door de verhoging van de energiebelasting. Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: ”Wij roepen het kabinet op om met aanvullend beleid te voorkomen dat de energienota voor veel huishoudens na volgend jaar onbetaalbaar wordt”.

Volgend jaar stijgen de belastingen op de energienota voor huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik met maar liefst 226%. Ook in de jaren daarna blijven deze belastingen hoog. In 2023 vallen de gevolgen daarvan door het prijsplafond voor de meeste huishoudens nog mee. Dat komt doordat de tarieven voor gas en stroom tot aan het verbruiksplafond inclusief energiebelastingen en btw zijn. Iedereen die boven het plafond energie verbruikt, betaalt daarvoor zowel het hogere leveringstarief als de sterk gestegen belastingen.

Energierekening na volgend jaar hard omhoog

Als het prijsplafond eind 2023 stopt, gaan alle huishoudens de belastingverhoging in hun portemonnee voelen. Als dan de huidige belastingplannen ongewijzigd worden doorgevoerd, betekent dit voor de gemiddelde huiseigenaar met een gelijkblijvend energieverbruik* een belastingverzwaring van € 528 ten opzichte van 2022. De leveringstarieven van gas en stroom in 2024 kunnen niet worden ingeschat, maar uitgaand van het prijspeil van januari 2023** zou de gemiddelde energierekening daardoor met maar liefst € 2.500 stijgen. Dat sluit aan op berekeningen van de overheid die stelt dat een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2023 in totaal zo’n € 2.500 voordeel heeft van het prijsplafond. ***

Huishoudens die op tijd energiebesparende maatregelen hebben genomen, zonnepanelen hebben of energiebewust leven, kunnen de stijging van hun energienota voor een groot deel voorkomen. Maar mensen die dergelijke besparingen niet hebben kunnen realiseren, staat een enorme lastenverhoging te wachten.

Stel energiebesparing niet uit

Het is daarom belangrijk om voor 2024 alle woningen zo optimaal mogelijk te isoleren. Het Nationaal Isolatie Programma (NIP) kan met subsidies en vouchers mensen in slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen helpen om op korte termijn energie te besparen. Gemeenten krijgen mogelijkheden om zelf doelgerichte ondersteuning te ontwikkelen, bijvoorbeeld met advies en instructie voor doe-het-zelvers. Cindy Kremer: “Het belangrijkste is dat slecht geïsoleerde woningen zo snel mogelijk worden aangepakt. Iedereen die achterblijft loopt het risico na volgend jaar alsnog hard te worden getroffen door hoge energietarieven en belastingen.”

Bereken zelf hoeveel energiebelasting je gaat betalen

Met de Energiebelastingtool kunnen consumenten zelf berekenen hoeveel energiebelasting ze dit jaar betalen en hoeveel dit volgend jaar wordt. https://www.eigenhuis.nl/energie/energiebelastingtool#/

* Huiseigenaren gebruiken volgens CBS in 2021 gemiddeld 3.300 kWh stroom en 1.490 m3 gas. Dit verbruik is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas en komt doordat eigen woningen over het algemeen iets groter zijn dan huurwoningen. Daardoor is ook het energieverbruik iets hoger.

** Op basis van leveringstarieven van Vattenfall per 1 januari 2023

*** https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond

Voor meer informatie: Vereniging Eigen Huis Hans André de la Porte Tel 06-53 38 59 25 Email: pers@eigenhuis.nl Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis komt op voor mensen die een eigen huis bezitten en starters op de woningmarkt. De vereniging helpt haar 800.000 leden bij de aankoop, verkoop, verduurzaming en betaalbaarheid van hun woning of VvE. Samen staan we sterker.

Meer binnen deze rubriek