'Weer stuwt energieverbruik komende weken omhoog'

01 DEC 2022 11:05 | Weeronline

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Jaco van Wezel, Weeronline. Aanleiding: Europese gasprijs verder omhoog door kouder weer in aantocht | ANP

Vrij koud weer stuwt ons energieverbruik komende weken omhoog en tegelijk is het weer ongunstig voor het opwekken van duurzame energie. Dit kan een negatief effect hebben op de energieprijzen.

Komende tijd waait in ons land een koude oostenwind. Van barre winterkou is geen sprake, maar het is wel een stuk kouder dan normaal. Overdag wordt het slechts een paar graden boven nul en ’s nachts vries het vaak licht. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is daarmee groot.

Doordat het ook vaak grijs is zal de zon onze huizen niet verwarmen. En hierdoor zal ook de opbrengst van zonne-energie tegenvallen. Het grijze en vrij koude weer is in een groot deel van Europa aanwezig en daarbij waait het niet hard. De matige wind kan wel extra afkoeling van slecht geïsoleerde huizen veroorzaken.

Tijdens de kerstdagen ook een bovengemiddeld energieverbruik?

Ook later in de maand lijkt zacht weer weinig kans van slagen te hebben. Of het echt koude weer doorzet is nog erg onzeker, maar zelfs met normale waarden voor december blijft het energieverbruik hoog. Met gemiddelde waarden in ons land van 6 graden overdag en 1 graad in de nachten moet er alsnog flink gestookt worden om de woonkamer warm te houden.

Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder, Weeronline

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer