Bijlmerbajes decor BN’ers over omgang met (ex-) gedetineerden

02 APR 2019 14:53 | Stichting Ideefix

De theatervoorstelling ‘Gevangenis Monologen 2’ daagt Nederland uit na te denken over hoe wij omgaan met de 20.000 gedetineerden die ieder jaar vrij komen.

Amsterdam, 02 april 2019 - De iconische Bijlmerbajes vormt tussen 7 mei en 8 juni het decor voor een reeks van 25 immersieve theatervoorstellingen over de wereld van detentie. Birgit Schuurman, Mingus Dagelet en Hamda Belgaroui schitteren in Gevangenis Monologen 2. Herman Koch en Christine Otten vertaalden het waargebeurde en inspirerende levensverhaal van de ex-gedetineerde Jack die na 14 jaar detentie vrij komt, naar het theater. Na de reguliere voorstellingen gaat het team 29 voorstellingen spelen voor gedetineerden in bevolkte gevangenissen door het land. Jack gaat mee. Dit moet een ware spiegel worden voor mensen die vrij zijn als mensen die opgesloten zitten, aldus Herman Koch over de Gevangenis Monologen 2.  

Herman Koch & Christine Otten

Voor de 2e keer slaan Herman Koch ('Het Diner', 'Jiskefet') en Christine Otten ('De Laatste Dichters', 'Rafael') de handen in één. Dit keer willen de succesvolle schrijvers Nederland uitdagen na te denken over hoe wij als samenleving omgaan met gedetineerden en ex-gedetineerden. ‘’Gedetineerden in ons samenleving worden veelal als 'slecht' gezien. De gevangenis als een plek waar we het 'kwaad' ver van ons vandaan houden. Dit keer halen we de schotten tussen gedetineerden en de samenleving volledig weg. Ieder jaar komen er 20.000 mannen en vrouwen op vrije voeten. Hoe wij omgaan met deze mensen, is alles bepalend, voor hoe wij als samenleving willen zijn’’, aldus Otten.   

Jack

Het waargebeurde levensverhaal van de ex-gedetineerde Jack, gespeeld door Mingus Dagelet (‘Dokter Deen, ‘Een echte vermeer’), staat centraal. Na een mislukte roofoverval met catastrofale gevolgen gaat Jack jarenlang de gevangenis in. Tijdens de Gevangenis Monologen 2 kruipen we in de huid van de dader, zijn familie, vrienden en zijn slachtoffers en ontdekken wat een jeugd van geweld, detentie en vrijlating doet met de gevoelswereld van een mens. Maar dit jaar gaan de makers verder. Wat gebeurd er als Jack vrij komt? Welke uitdagingen krijgt hij op zijn bord? Jack kent de wereld van detentie, maar de wereld die wij kennen is hem totaal vreemd. Is hij wel goed voorbereidt?

Meer dan een theatervoorstelling

Gevangenis Monologen keert na twee uitverkochte tournees in 2017 terug met vijfentwintig voorstellingen in mei en juni 2019. Het spannende en gelaagde theaterstuk geeft volop stof tot nadenken. Naast een theatervoorstelling, bieden de makers deze editie een indrukwekkende expositie over de toekomst van het  gevangeniswezen, interactieve nabeschouwingen waar Jack zelf bij aanwezig is en debatten en rondleidingen onder begeleiding van van ervaringsdeskundigen.

29 extra voorstellingen voor gedetineerden

Onderdeel van dit tournee is een serie van 29 voorstellingen uitsluitend voor gedetineerden.   

Acteurs en crew komen in contact met echte ex-gedetineerden en hun verhalen. Dat levert voor beide een unieke en onvergetelijke ervaring; ‘’veel gedetineerden herkennen zich in deze verhalen, ten tonele gebracht op een plek waar zij hun laatste straf uitzitten’’, aldus Jack.

Meer binnen de rubriek Theater en voorstellingen