'Steun voor textielsorteerders onmisbaar voor circulaire economie'

26 MRT 2024 13:26 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bianca Streng

Aanleiding:
Verbrandingsoven dreigt voor miljoenen afgedankte T-shirts en truien | Trouw

Textielbanen staan op de tocht. Recycling van textiel is bijna niet meer mogelijk. De oorzaak? Textielsorteerders kunnen hun tweedehandstextiel niet kwijt. Nieuw materiaal is te goedkoop, waardoor ze de concurrentiestrijd verliezen.

Het is een zichzelf herhalend fenomeen: de plasticsector had begin dit jaar hetzelfde probleem. Een innovatieve recycler ging daar failliet omdat nieuw plastic voordeliger is.

De overheid heeft de mond vol van de circulaire economie, maar je vraagt je zo langzamerhand af hoeveel bedrijven er moeten omvallen voordat diezelfde overheid komt met beleid dat de zich maar blijvend opbouwende textielberg doet afnemen. 

Al helemaal als je bedenkt dat door de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) textiel het ingezamelde percentage textiel alleen maar zal stijgen. Wat in essentie positief is – dan belandt het in ieder geval niet via huisvuil in de verbrandingsoven. Alleen is het dan wel essentieel dat we zijn voorbereid op het verwerken van die bergen textiel.

MVO Nederland werkt met partners uit de textielsector aan het verwerken van gebruikt textiel tot een nieuw product. Het doel: een werkende, circulaire textielketen. Daarmee laten we zien dat het kán. Wat nog ontbreekt: steun van de overheid om deze innovatie te kunnen opschalen.

Dus bij dezen onze oproep aan de overheid: investeer in (vezel-tot-vezel-)recycling. Zorg er bovendien voor dat kleding langer meegaat. Alleen als we nu fors investeren in het verduurzamen van de textielsector, verliezen we niet de capaciteit, kennis én banen die ons naar een circulaire economie leiden. 

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode