'Individueel gedrag grootste veroorzaker ongevallen bij het wielrennen'

07 JUL 2022 16:14 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, VeiligheidNL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wout van Aert valt in zijn gele trui, kan even later op het nippertje auto ontwijken

Het rijden in groepen lijkt heel gevaarlijk, maar dit is niet de grootste veroorzaker van wielrenongevallen. Dat is het gedrag van de wielrenners zelf. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent).

Ongevallen en valpartijen komen met regelmaat voor bij het wielrennen. Tijdens de Tour de France zien we dit bijvoorbeeld gebeuren als er in een peloton wordt gereden, maar ook als er obstakels op de weg staan.

Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat. Nu met de Tour de France en de zomer in het verschiet, kan het aantal wielrenners in Nederland weer tijdelijk gaan toenemen. Bewustwording van eigen gedrag en tijdens het wielrennen alert blijven op het gedrag van een ander kunnen ongevallen voorkomen.

Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

Meer binnen de rubriek Vrije tijd