Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling

20 NOV 2020 08:00 | Route ICR

Nieuwe oplossing helpt ondernemers van ambitie naar resultaat

Amsterdam, 20 november 2020 - Bij duurzaam ondernemen gaat het al snel over een expliciet zichtbare invulling ervan. Zelfvoorzienende gebouwen, elektrische auto’s, gebruik van milieuvriendelijke materialen etcetera. Een laag dieper valt wellicht nog veel meer te halen. Een gebrek aan tijd, energie en geld zorgt binnen veel bedrijven namelijk voor haperende innovatieve processen. En juist met innovatie kunnen we met zijn allen veel winnen.

Bewust ondernemen

Duurzaam ondernemen gaat in de basis over bewust omgaan met de planeet en de mensen die haar bewonen. Dat bewust omgaan met zou meer terug moeten komen binnen het ondernemerschap. En meer specifiek in de besturing van bedrijven. Te weinig ondernemers zijn zich bewust van de voordelen die een professionele organisatorische aanpak biedt. Daarmee voorkom je fouten. En het mooie van fouten die niet gemaakt worden, is dat je die ook niet hoeft te herstellen. Juist daardoor houd je meer tijd over voor innovatie.

Verspilling van tijd, energie en geld komt vooral door een gebrek aan focus. De oorzaak is vooral dat ondernemers niet weten hoe zij hun organisatie het beste kunnen inrichten. En dat is niet vreemd, want tot op heden moeten MKB ondernemers het allemaal zelf uitzoeken. Vergelijk dit met grootbedrijven waar ze sinds jaar en dag afgestudeerde en ervaren specialisten inzetten om topprestaties met hun organisaties te leveren.

Kennis en vaardigheden

Waar het grootbedrijf de oorzaak aanpakt, gaat de MKB ondernemer vooral harder lopen in geval van problemen. Ook onderzoeken van o.a. nlgroeit (uitgevoerd door Erasmus en Mckinsey) en KvK laten zien dat er in veel MKB bedrijven een gebrek is aan de noodzakelijke kennis en managementvaardigheden. Helaas belemmert dit dus innovatie en groei.

En als bestaande partijen (o.a. de MKB huisadviseur) geen actie ondernemen, gaat dit nooit veranderen. Op deze Dag van de Ondernemer is het dus de vraag óf en hoe we deze impasse kunnen doorbreken. Met andere woorden wie zorgt er voor een professionele, toegankelijke én toch betaalbare oplossing voor het MKB?

Goed nieuws

Na enig zoekwerk kwamen we uit bij Route ICR. Want de veelzijdige Route ICR webapplicatie biedt professionele begeleiding van MKB ondernemers. Met een dynamisch ondernemingsplan als fundament voor duurzaam ondernemen. En via de ICR (= InControlRating) van je bedrijf manage je het proces om van ambitie naar resultaat te gaan. Altijd volgens het principe: eerst beter, dan groter. Ook in crisistijd. En dat is onverwachts tóch nog goed nieuws op deze Dag van de Ondernemer!

Paul Joore (geboren 1970) is initiatiefnemer en aanjager van Route ICR en daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach, is zelf ondernemer, is ambitieus én hij is overtuigd van het belang van kennis en ervaring delen. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Maar zijn focus ligt inmiddels reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambities. Paul Joore heeft zich daarbij ten doel gesteld om de grote groep van MKB bedrijven op een laagdrempelige en toegankelijke manier van kennis en bijbehorende tooling te voorzien. Onwetendheid bij ondernemers moet daarmee worden omgezet in bewustwording van hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Een fundament voor duurzaam ondernemen. Een fundament voor duurzame groei. “Het is van belang dat de ondernemer inzicht heeft in de cijfers, de processen, de bedrijfscultuur. Hoe hangt alles samen en sturen we het gedrag van de medewerkers in de gewenste richting? De ondernemer formuleert zelf waar hij met zijn bedrijf naar toe wil. En vervolgens is de tijd rijp voor de maatregelen die de processen meetbaar maken, beheersbaar maken en uiteindelijk ook verbeteren.”

Meer binnen deze rubriek