'Meteorologische zomer begint woensdag met geregeld zonneschijn'

30 MEI 2022 14:13 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zomer of lente? Meteorologische zomer of astronomische zomer

Woensdag begint de meteorologische zomer met geregeld zonneschijn, maar er is ook een buienkans. Met 17 tot 20 graden is de temperatuur redelijk normaal voor de tijd van het jaar. De dagen daarna is het meest droog en schijnt de zon. Met op vrijdag 19 tot 24 graden is het zelfs wat warmer dan normaal begin juni.

Voor meteorologen begint de zomer op 1 juni en eindigt op 31 augustus. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de warmste maanden (juni, juli en augustus), maar ook de koudste maanden (december, januari en februari) samengevoegd.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganistaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende maanden als één seizoen te zien.

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring.

Niet altijd op 21 juni

Vaak wordt 21 juni aangehouden als start van de zomer, maar de zomer begint niet altijd op 21 juni. Zo startte de astronomische zomer in 2020 op 20 juni en dat is ook in 2024 het geval. Dit jaar start de astronomische zomer op 21 juni om 11:14 uur.

Het begin van de astronomische zomer valt samen met het moment dat wij in Nederland de langste dag van het jaar beleven. In totaal is de zon 16:45 uur boven de horizon. De zon komt om 5:20 uur op en gaat pas om 22:04 uur onder. In het noorden van het land is de zon 17:00 uur te zien, in het zuiden ongeveer 16:30 uur.

Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie