'Democratische scholing jeugd is hard nodig'

02 MRT 2021 15:38 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Daan de Bruijn van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: MEDIAWATCH: Een derde van 13-jarigen weet niet of Nederland een democratie is | ANP

Nederlandse jongeren van 13 en 14 jaar weten veel minder over democratie dan hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen, blijkt uit een zojuist verschenen vergelijkend internationaal onderzoek onder tweedeklassers in 24 landen. Een verontrustende uitkomst, die het beeld uit eerdere onderzoeken helaas bevestigt.

De democratie komt in gevaar als de bevolking democratische waarden onvoldoende ondersteunt. Er is dus werk aan de winkel. Een volgend kabinet moet stimuleren dat Nederlandse jongeren goede lessen krijgen over democratie. Veel scholieren zijn van mening dat Nederlandse scholen onvoldoende het gesprek aangaan over politiek en samenleving, weten we op basis van uitkomsten van het Adolescentenpanel Democratische Kernwaarden en Schoolloopbanen (ADKS). Scholen mogen burgerschapsonderwijs nu bovendien zelf invullen en doen dat heel verschillend. Een relatief laag percentage Nederlandse leraren voelt zich bekwaam om les te geven over verkiezingen of de grondwet. Daar moet verandering in komen.

Pro Demos

De onderzoeksuitkomsten tonen ook het belang van een organisatie als Pro Demos die jaarlijks vele duizenden scholieren op een interactieve manier laat kennismaken met de democratie. 

Daan de Bruijn is Adviseur cliënt- en inwonerparticipatie & Democratische vernieuwing bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Onderwijs