Boek over hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen écht werken o.b.v. 30 jaar onderzoek

21 JUN 2024 09:15 | S2Uitgevers

2024 gebaseerd op ruim 30 jaar diepgravend onderzoek en gesprekken met experts, onthult het meest complete en actuele verhaal van de complexiteit van het verkiezingsproces in een federale staat met 340 miljoen inwoners. Het biedt een ongekende inkijk in de echte werking van de Amerikaanse verkiezingen en vertelt het verhaal van de mensen, de partijen, de grote mate van diversiteit en de strijd. Dit boek is verhelderend voor iedereen die voorbij de oppervlakkige nieuwsfeiten wil kijken en de ware werking van de Amerikaanse verkiezingen wil begrijpen. 2024 verschijnt op 6 september 2024. Vraag een recensie-exemplaar aan of een interview met Joost Kramer.

Wist je dat:

  • De werking van de verkiezingen een doorslaggevende rol speelt?
  • Een nieuw wettelijk kader voor de verkiezingen in 2024 voor het eerst getest zal worden?
  • Ook de processen na Election Day, zoals het hertellen en certificeren van de stemmen en de electoral votes, dit jaar een integraal onderdeel van de verkiezingen zullen zijn?

‘Niet ter zake doend nieuws, zoals over de hond van Biden en de vrouw van Trump, overschaduwt vaak de informatievoorziening over hoe de verkiezingen echt werken. Laten we het echte verhaal ontdekken over de belangrijkste verkiezingen ter wereld.’ – Joost Kramer

Afbeelding met tekst, Lettertype, schermopname, logo

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe wetgevende, uitvoerende én rechterlijke macht van elke Amerikaanse staat zijn van grote invloed op het verkiezingsproces – en dus ook op de uitslag in die staat. Met name in de zogenaamde battleground states, waar de strijd tussen de twee voornaamste partijen nog onbeslist is, wordt zowel voor als achter de schermen hard gevochten. In 2024 worden vijf van de voornaamste battleground states van dit moment nader bekeken: welke factoren zullen hier een grote rol spelen in de presidentsverkiezingen van 2024 en dus in feite bepalen wie op 20 januari 2025 als president zal worden geïnaugureerd?

  • Wie mag er stemmen?
  • Wie wil er stemmen?
  • Wie gaat er stemmen?
  • Waar kun je stemmen?
  • Wanneer mag je stemmen?
  • Hoe kun je stemmen?
  • Welke stemmen worden geteld en welke niet?

En wie bepaalt dit allemaal? Wat is de rol van de kiesmannen (electors)? Wat is de rol van het Huis van Afgevaardigden? Wat gebeurt er als er onenigheid is over de uitslag? Wanneer kunnen de rechtbanken ingrijpen? Het politieke en juridische systeem, de vijftig verschillende staten én de niet altijd eenduidige grondwet maken dat er veel meer speelt dan een simpel ‘wie de meeste stemmen krijgt, is de winnaar’.

Met bijdragen van Amerikanisten en juristen: Leontine Loeber, Bram Kleijne, Joost Baarssen en Remco Feuth.

Joost J. Kramer heeft een grote fascinatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en analyseert deze sinds 1992 vanuit een historisch, politiek en juridisch perspectief. Aan de hand van de fascinerende geschiedenis, opmerkelijke anekdotes en een gedegen politieke en juridische uitleg laat hij zien hoe deze verkiezingen écht werken. Joost werkt als jurist en bedrijfskundige op het gebied van corporate governance, zowel nationaal als internationaal.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid