'Negen op de tien startende zzp’ers blij met keuze voor het ondernemerschap'

16 MRT 2022 12:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Casper Zwart, Knab, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Startende zzp'er komt moeilijk rond: 'Werkte zestig uur en hield weinig over' | NU.nl

92% van de zzp’ers die tussen 2016 en 2021 begonnen met ondernemen, zijn blij dat ze die keuze hebben gemaakt. Van deze groep draait 51% nu meer omzet dan ze vooraf verwachtte. Slechts 17% zegt minder om te zetten dan waar ze vooraf vanuit ging. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 3.000 zakelijke klanten, die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen.

Veel zzp’ers storen zich aan het feit dat ze in onderzoeken vaak over één kam worden geschoren. Zeker als bij de ruim 1,1 miljoen zzp’ers geen onderscheid wordt gemaakt tussen bewuste zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Dan kan makkelijk het beeld ontstaan dat een groot deel van de zzp’ers moeilijk rondkomt en niks liever wil dan in loondienst. Dat is vaak niet waar.

Vraag het de ondernemer

Om de echte stemming onder zzp’ers te peilen, kun je ze – in onze optiek - beter gewoon vragen hoe het met ze gaat, in plaats van je blindstaren op winstcijfers. Zeker starters maken namelijk de eerste jaren soms weinig winst omdat ze investeren in zichzelf en hun onderneming. Dat wil niet zeggen dat ze ongelukkig zijn. Dat blijkt wel als we inzoomen op die 17% die zegt minder omzet de draaien dan vooraf verwacht. Van hen is 77% alsnog blij met hun keuze om voor zichzelf te beginnen.

Verschillen per sector

Uiteraard is er wel een verband tussen omzet en geluk. Dat zien we als we inzoomen op de verschillende sectoren. 60% van de zzp’ers in de industriesector geeft aan meer om te zetten dan verwacht, dat is het hoogste percentage van alle sectoren. Van hen geeft 96% blij te zijn met hun keuze, eveneens het hoogste percentage. Binnen de kunst- en cultuursector geldt het omgekeerde: daar verdient 29% meer dan verwacht, alsnog is binnen die sector 76% blij dat ze ondernemer zijn.

Casper Zwart is eindredacteur bij Knab en peilt regelmatig de opinie onder de 200.000 zakelijke klanten.

Meer binnen de rubriek Ondernemers