'Keurmerk is geen oplossing bij te ingewikkelde problemen'

03 JUN 2022 09:18 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jolet Woordes, Wissenraet Van Spaendonck, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wie keurt al die keurmerken eigenlijk? - NRC

Afgelopen week maakte Milieu Centraal een nieuwe lijst bekend met twaalf ‘best geteste’ keurmerken. Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten blijken er slechts elf te voldoen aan strenge beoordelingscriteria.

Voor een goed keurmerk zijn objectieve criteria nodig. Zijn die niet te formuleren? Dan is een keurmerk geen echte oplossing. Ook als wetgeving niet mogelijk is, is het de vraag of het probleem met een keurmerk wel opgelost kan worden. Zijn de eisen wel te formuleren, maar niet realistisch, te zwaar of ingewikkeld, dan willen ondernemingen het niet behalen. Zonder voldoende deelname is een keurmerk niet in de markt te zetten en niet te financieren. En heeft een consument eigenlijk nog steeds niets te kiezen.

Balans keurmerk is cruciaal

Het komt vaak voor dat een groep bedrijven een keurmerk in de markt wil zetten. Maar als het slechts een paar bedrijven zijn die hierachter staan, dan is het gedoemd te mislukken. Een keurmerk met maar vijf aanbieders levert weinig op. Er is te weinig financiële armslag voor communicatie en de producten of diensten met een keurmerk zijn te schaars.

Een keurmerk heeft een kwaliteitsverhogend effect, maar is lang niet altijd de beste oplossing. Bijvoorbeeld als het probleem te ingewikkeld is, als het fraude zou moeten bestrijden of als te weinig ondernemingen deel willen nemen. Vaak duurt het ook lang om een keurmerk op te zetten. Zeker bij acute problemen zal het te laat zijn en niet meer helpen.

 Jolet Woordes is keurmerkspecialist bij Wissenraet Van Spaendonck.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen