'De wens is de vader van de gedachte in de woningmarkt'

07 MRT 2022 12:34 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Corporaties willen 30 duizend sociale huurwoningen bouwen in regio Rotterdam - Rijnmond

Dagelijks lezen we in de media over de mooie initiatieven voor het bouwen van nieuw woningaanbod. Je zou haast denken dat het wel goed komt met al die bouwplannen. Maar helaas, niets is minder waar. Het gaat hier over plannen, niet de uitvoering. Zo willen de corporaties in Rotterdam 30.000 woningen gaan bouwen. Maar wie het artikel leest, moet vaststellen dat het hier slechts om het tekenen van een manifest gaat. Het zorgt er dus niet voor dat morgen al iemand een nieuwe woning kan betrekken. Ook niet volgende maand en zelfs niet over vijf jaar.

De nieuwe minister van wonen, Hugo de Jonge, reageert enthousiast op al dit soort plannen. Begrijpelijk want de nood is hoog en hij heeft met zijn beleid ingezet op nieuwbouw. Maar als we onszelf enthousiast laten maken door al die plannen, gaan we straks nog denken dat het op deze manier wel goed komt met de woningmarkt.

Doorstroming van begin tot het einde

De belangrijkste oplossing die snel voor ontspanning op de woningmarkt kan bieden is meer doorstroming. De markt staat nu vast en die moet in beweging komen. Daarvoor zijn meerdere middelen beschikbaar zoals het beter inzichtelijk maken van het beschikbare en latente woningaanbod en een betere afstemming tussen vraag en aanbod. Dat zijn zaken die met technologie opgelost kunnen worden die nu ook al beschikbaar is. De beleidsmakers hoeven alleen maar hun oogkleppen af te doen en op onderzoek gaan naar andere mogelijkheden.

Dagdromen

Stop met dagdromen over al die mooie (bouw)plannen om het aantal woningen te vergroten. Deze plannen moeten uiteraard wel worden doorgezet maar komen feitelijk te laat. Laten we zeggen dat die plannen vooral goed zijn voor de volgende woningcrisis. Nu is het tijd voor een andere aanpak.

Jeroen Wilhelm is directeur van Cribb.nl. 

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed