Nederlandse grote concerns profiteren het meest van overheidssteun
03 MRT 2021 10:00 |
Euler Hermes
Van alle grote concerns in Europa hebben de Nederlandse corporates (banken niet meegerekend) vorig jaar veruit het meest geprofiteerd van staatssubsidies, zoals leningen onder staatsgarantie en de werkloosheidsregeling NOW. Verliezen bleven hierdoor beperkt en kasreserves namen fors toe. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.
Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland: “Nederlandse corporates verloren vorig jaar 11 miljard aan toegevoegde waarde en daar stond 20 miljard overheidssteun tegenover. Oftewel ze hebben bijna 2 keer zoveel aan overheidssteun gekregen dan er aan toegevoegde waarde verloren is gegaan. Daarmee is Nederland in de EU veruit koploper. Nummer 2 op de lijst is België. Daarna komt het Verenigd Koninkrijk. ”
“Massa-ontslagen voorkomen”
Hoe moeten we deze uitkomst zien? Geeroms: “De overheid zit niet te wachten op massa-ontslagen bij de grote corporates. Ook dan krijgt de belastingbetaler de rekening gepresenteerd. Door in de moeilijke coronaperiode ruimhartig steun toe te kennen, zorgt de overheid ervoor dat de bedrijven weer snel kunnen opveren als de economie straks herstelt en weer de ruimte krijgt. Per saldo is dat slimmer. Als je kijkt naar de krimp in de eurozone dan onderscheidt Nederland zicht positief. Voor een deel is dat te danken aan de overheidssteun, maar ook aan de Nederlandse economie die zich heel goed heeft weten aan te passen aan de omstandigheden.”
“Economie op gang brengen”
De onderzoekers van Euler Hermes hebben ook gekeken in welke landen de corporates het meest gebruik gemaakt hebben van gunstige garantieleningen van de overheid. Hier staan de grote concerns van Frankrijk bovenaan, gevolgd door Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Geeroms: “Corporates gebruiken deze garantieleningen om hun buffers te versterken. Puur om klappen om te vangen. Ook zullen ze het geld gebruiken om schulden af te lossen en voor het betalen van uitgestelde belastingen. Verder hebben ze het extra kasgeld nodig om hun werkkapitaal te versterken. Zo is er in de herstelfase extra geld nodig om de voorraad weer op te bouwen. Extra kasgeld is ook nodig omdat wij verwachten dat facturen later worden betaald. De betalingsdiscipline zal in de herstelfase wat verzwakken.” Kijkend naar de toekomst is het volgens Geeroms zaak dat het vertrouwen terugkeert en dat er weer geïnvesteerd gaat worden. “Dat is essentieel om de economie weer op gang te brengen.”
Euler Hermes is wereldleider op het gebied van kredietverzekeringen en erkend specialist op het gebied van garanties, incasso, gestructureerd handelskrediet en politiek risico. Ons uitgebreide informatienetwerk analyseert dagelijkse veranderingen in de solvabiliteit van bedrijven, die 92% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen. We geven bedrijven het vertrouwen om te handelen en betaald te worden. Wij vergoeden jouw bedrijf in het geval van een dubieuze debiteur, maar belangrijker nog, we helpen je in de eerste plaats bij het voorkomen van dubieuze debiteuren. Wanneer we kredietverzekeringen of andere financiële oplossingen aanbieden, is onze prioriteit om jou te beschermen. Maar wanneer het onverwachte zich voordoet, betekent onze AA rating dat we de middelen hebben, ondersteund door Allianz, om een vergoeding te bieden om jouw bedrijf te ondersteunen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs en Euler Hermes is aanwezig in meer dan 50 landen met 5.800 medewerkers. In 2019 bedroeg onze geconsolideerde omzet € 2,9 miljard en de verzekerde wereldwijde zakelijke transacties vertegenwoordigden € 950 miljard aan exposure.
Euler Hermes, onderdeel van Allianz, heeft een AA rating van Standard & Poor’s.
Meer informatie: www.eulerhermes.nl
Contact
Euler Hermes Nederland
Sabine Weppner
tel. +31 (0)73 688 96 65 / 06-22991373
sabine.weppner@eulerhermes.com
Social
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons op YouTube
rmes.com
We predict trade and credit risk today, so companies can have confidence in tomorrow
________________________________________
Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include prospects, statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those expressed or implied in such forward-looking statements. Such deviations may arise due to, without limitation, (i) changes of the general economic conditions and competitive situation, particularly in the Allianz Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets (particularly market volatility, liquidity and credit events), (iii) frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes, and the development of loss expenses, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) particularly in the banking business, the extent of credit defaults, (vii) interest rate levels, (viii) currency exchange rates including the euro/US-dollar exchange rate, (ix) changes in laws and regulations, including tax regulations, (x) the impact of acquisitions, including related integration issues, and reorganization measures, and (xi) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.