'Meer oog voor het leed achter de verkeerscijfers nodig'

10 APR 2024 13:24 | Fonds Slachtofferhulp
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marijke Brouwer - Poelgeest

Aanleiding:
684 verkeersdoden in 2023 | CBS

In 2023 kwamen 684 mensen in Nederland om door een verkeersongeval. Dat zijn 61 verkeersdoden minder dan een jaar eerder, maar opnieuw meer dan tussen 2010 en 2021. Voor het vierde jaar op rij kwamen meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto's (194) om in het verkeer. Aldus het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Dit blijven schrikbarende cijfers. Zeker omdat er achter die cijfers enorm veel leed schuilgaat. Gemiddeld zijn er bij elke verkeersdode vier directe nabestaanden betrokken voor wie het leven niet meer hetzelfde is. Bij een plotseling verlies, zoals een verkeersongeval, loopt een op de twee nabestaanden het risico om complexe rouwklachten te ontwikkelen. Ze lopen vast op school, het werk of in relaties en zijn gebaat bij professionele hulp op maat om hun leven weer op de rit te krijgen. Tegelijkertijd horen we regelmatig van nabestaanden, maar ook van verkeersslachtoffers die ernstig letsel hebben opgelopen, dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer je een verkeersongeval hebt meegemaakt of als je een dierbare bent verloren door een verkeersongeval, kom je vaak in een web van verschillende instanties terecht.

Erkenning en goede zorg

Fonds Slachtofferhulp is om die reden een meerjarig behoefteonderzoek gestart om inzichtelijk te krijgen waar de grootste hulpbehoeften van zowel nabestaanden die een dierbare zijn verloren bij een verkeersongeval als van verkeersslachtoffers liggen. Waar krijgen slachtoffers en nabestaanden in de nasleep van een ongeval allemaal mee te maken en waar lopen zij het meeste tegenaan? Waar gaat het goed en waar minder goed?

Aandacht voor de verkeerscijfers en oorzaken is van groot belang, maar laten we vooral ook oog houden voor het leed achter de cijfers. Erkenning van het trauma en goede zorg aan nabestaanden én verkeersslachtoffers is zeker niet minder belangrijk. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws