'Waterzekerheid alleen mogelijk als kabinet gebruik beprijst'

24 SEP 2024 16:28 | MVO Nederland

De vraag naar drinkwater neemt toe. De mens heeft steeds meer water nodig. Extreme droogte spreekt onze voorraden aan. Veel partijen zien alternatieve waterbronnen als een oplossing. Hoewel het kabinet-Schoof water als ‘essentieel’ beschouwt, blijven concrete maatregelen uit. Dit is als dweilen met de kraan open, terwijl de oplossing voorhanden is: het beprijzen van watergebruik. 

Op dit moment betalen bedrijven minder belasting als ze meer drinkwater verbruiken. Huishoudens betalen een extreem laag en gebruiksonafhankelijk tarief. Met andere woorden: water gebruiken is te eenvoudig en te goedkoop, waardoor de natuur en maatschappij onder druk staan.

Om waterzekerheid voor zowel bedrijf als huishouden te garanderen moet de overheid watergebruik beprijzen. Dan wordt waterbesparing niet alleen een intrinsieke, duurzame motivatie, maar ook financieel interessant. De geschiedenis wijst niet voor niets uit dat beprijzing zorgt voor daadwerkelijke gedragsverandering. Een extra voordeel van deze maatregel is dat er meer water beschikbaar blijft voor opslag in stedelijke gebieden, wat belangrijk is voor het aanpassen aan klimaatveranderingen.

MVO Nederland heeft zich aangesloten bij de maatschappelijke watercoalitie. Deze coalitie heeft vandaag het Watermanifest aangeboden in de Tweede Kamer. Hierin vinden Kamerleden nog meer concrete maatregelen voor waterzekerheid, zoals het omschakelen naar natuurlijke landbouw en natuurlijk bouwen.

De beschikbaarheid van schoon drinkwater staat onder druk. Met beprijzing neemt die waterdruk af.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid