'Oefenen op de werkvloer om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan'

05 OKT 2021 16:53 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hanneke Felten, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Amsterdam begint campagne tegen discriminatie op de werkvloer | ANP

De campagne van de gemeente Amsterdam om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan doet twee dingen waarvan we weten dat het werkt. Allereerst zet Amsterdam een duidelijke sociale norm neer: discriminatie mag niet! En de gemeente geeft concrete voorbeelden van wat discriminatie is. Zo blijft het geen multi-interpretabele term maar maakt Amsterdam iedereen duidelijk welk gedrag niet door de beugel kan.

Tegelijkertijd laat de campagne zien wat het gewenste gedrag is: grijp in als je ziet dat er discriminatie plaatsvindt. Dat is het tweede element van de campagne dat wetenschappelijk aangetoond werkt: de aanpak stimuleert omstanders om daadwerkelijk actief te worden en dat is cruciaal bij de aanpak van discriminatie.

Een aandachtspunt is dat mensen niet alleen moeten weten dat ze in moeten grijpen en hoe ze dat kunnen doen, maar dat zij ook het vertrouwen in zichzelf krijgen dat zij in staat zijn om in te grijpen. Daarvoor is nodig dat mensen oefenen. Dit kan bijvoorbeeld door in een rollenspel of game te leren hoe je een collega aanspreekt op een discriminerende opmerking. Voor de bedrijven zijn hiervoor diverse trainingen op de markt die zij hiervoor kunnen inzetten.

Ik hoop dat veel bedrijven dat gaan doen want ingrijpen bij discriminatie is niet simpel, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Hanneke Felten, Senior projectleider en onderzoeker, Movisie

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt